Πολλές έρευνες που συνδέουν την εργασία με το άγχος συντείνουν στο ότι όσοι μπορούν να ελέγξουν τις καταστάσεις και τη ροή της δουλειάς τους, μπορούν να ελέγξουν και το άγχος τους ή να το περιορίσουν. Ωστόσο, ποτέ ως τώρα δεν υπήρξε έρευνα που να συνδέει τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης με τη δυσκολία να μανατζάρουμε τα πράγματα στην εργασία μας. Δυστυχώς φαίνεται ότι ο έλεγχος στη δουλειά μας και η δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις είναι κατά κάποιο τρόπο ζήτημα ζωής και θανάτου.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, του Kelley School of Business, διαπιστώνει ότι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης που δημιουργούν άγχος και μπορούν να ελέγξουν σε μικρό βαθμό τη ροή εργασίας τους πεθαίνουν πρόωρα ή είναι λιγότερο υγιείς από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια στις θέσεις εργασίας τους και είναι σε θέση να θέσουν τους δικούς τους στόχους και κανόνες. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.363 κάτοικοι του Wisconsin σε ηλικία περίπου 60 ετών που έδιναν στοιχεία για περίπου επτά έτη. Τα άτομα σε θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις όπου δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα πράγματα είχαν 15,4% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ αντίθετα οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης που μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.
«Ερευνήσαμε τις εργασιακές απαιτήσεις, τον όγκο εργασίας, την πίεση χρόνου, την συγκέντρωση, τον έλεγχο της εργασίας και την ευχέρεια που έχει ο εργαζόμενος στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Erik Gonzalez-Mule, επίκουρος καθηγητής της οργανωτικής συμπεριφοράς και των ανθρώπινων πόρων στο Kelley School και επικεφαλής της έρευνας. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι στρεσογόνες θέσεις εργασίας έχουν σαφείς αρνητικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων, όταν συνδέονται με περιορισμένη ελευθερία στη λήψη αποφάσεων, ενώ οι στρεσογόνες θέσεις εργασίας μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικές για την υγεία των εργαζομένων, αν συνδυαστούν με τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.” Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν δείχνουν ότι οι εργοδότες πρέπει απαραιτήτως να μειώσουν τις προσδοκίες τους από τους υπαλλήλους. Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να επανεξετάσουν οι εργοδότες κάποιες θέσεις εργασίας για να δώσουν μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων στους υπαλλήλους τους.
Ο Mule αναφέρει ότι οι αρνητικές συνέπειες στην ζωή των ανθρώπων μπορούν να αποφευχθούν αν τους επιτρέψουμε να θέσουν τους δικούς τους στόχους, τα δικά τους χρονοδιαγράμματα, τις προτεραιότητες στη λήψη αποφάσεων». Έτσι η μικρο-διαχείριση των εργαζομένων μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία. Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για την υγεία των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. Ο περιορισμένος έλεγχος στη δουλειά σχετίζεται με την αύξηση βάρους.
Οι άνθρωποι σε θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο είχαν περισσότερα κιλά από αυτούς που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο στη δουλειά τους. “Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μία απαιτητική δουλειά είναι επιρρεπείς ” λέει ο Gonzalez Mule “στο να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, να καπνίζουν κλπ”. Στην έρευνα αιτία θανάτου για το 55% ήταν ο καρκίνος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος για το 22% και οι αναπνευστικές παθήσεις για το 8%.
Τα επαγγέλματα
Το έρευνα δείχνει ότι το 26% των θανάτων κατεγράφησαν σε άτομα με υψηλές θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών και το 32% σε άτομα του κατασκευαστικού τομέα σε θέσεις με απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις με μεγάλες απαιτήσεις στις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό τομέα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό θανάτου μεταξύ των εργαζομένων στη γεωργία.
Πηγή: Insurancejournal