Αναψυκτικά διαίτης, καφές με υποκατάστατο ζάχαρης, γλυκά με τεχητά γλυκαντικά. Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και να απεξαρτηθούμε από τη “λευκή μάγισσα”, τη ζάχαρη, προτιμάμε αυτά τα προϊόντα. Φαίνεται, όμως, ότι τα ολιγοθερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά δεν μας ελαφρύνουν στη ζυγαριά.
Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, αποκαθηλώνει την ασπαρτάμη, τη στέβια και τα άλλα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς έδειξε ότι μάλλον προσθέτουν κιλά, παρά συντελούν στην απώλειά τους. Συγκεκριμένα ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης έδωσαν νερό με ασπαρτάμη σε ποντίκια και είδαν ότι πήραν βάρος.
“Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να βοηθούν στην απώλεια βάρους και να μειώνουν τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου. Αλλά ένας αριθμός κλινικών και επιδημιολογικών μελετών έχει δείξει ότι αυτά τα προϊόντα δεν δουλεύουν πολύ καλά και μπορεί, στ’ αλήθεια, να κάνουν τα πράγματα χειρότερα” εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Richard Hodin.
“Βρήκαμε ότι η ασπαρτάμη μπλοκάρει ένα ένζυμο στο έντερο, που λέγεται εντερική αλκαλική φωσφατάση (IAP), το οποίο – όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα – μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία, τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι νομίζουμε ότι η ασπαρτάμη, εν προκειμένω, δεν δούλεψε, επειδή, παρόλο που αντικαθιστά τη ζάχαρη, μπλοκάρει τα ευεργετικά οφέλη του IAP”.
Οι ερευνητές μελέτησαν τέσσερις ομάδες ποντικιών για 18 εβδομάδες. Δύο ομάδες έκαναν κανονική διατροφή, και η μία έπινε σκέτο νερό και η άλλη νερό με ασπαρτάμη. Οι άλλες δύο ομάδες έκαναν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, με ανάλογη κατανάλωση νερού, σκέτου ή με τεχνητό γλυκαντικό. “Οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν αποτέλεσμα. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία ότι μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερη πείνα ή να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων. Τα ευρήματά μας όσον αφορά στην αναστολή του ενζύμου ΙΑΡ από την ασπαρτάμη, μπορεί να εξηγήσει γιατί η χρήση της ασπαρτάμης δεν είναι αποτελεσματική στο τέλος της μέρας”.