Το 49% των Ελλήνων αγοράζει μόνο τα απαραίτητα και 1 στους 5 Έλληνες δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες, δηλαδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έξοδα που αφορούν τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτά τα στοιχεία καταγράφει έρευνα της Ernst & Young Ελλάδος που αποτυπώνει στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών.
Η αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής και τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών αποτελούν ζητήματα που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την ποιότητα της ζωής των καταναλωτών, που θεωρούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό – 7 στους 10- ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα γίνουν δυσκολότερα τους επόμενους μήνες.
Βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
- Ένας στους δέκα (12%) ότι βασίζεται στην κυβερνητική στήριξη και στα επιδόματα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά
- Το 56% των καταναλωτών στην Ελλάδα (έναντι 58% παγκοσμίως, 57% στην Ευρώπη, 71% στην Ιταλία και 73% στην Ισπανία) δηλώνουν ότι ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής
- Το 40% των Ελλήνων (έναντι 47% παγκοσμίως, 40% στην Ευρώπη, 63% στην Ιταλία και 61% στην Ισπανία) ανησυχούν πάρα πολύ για την οικονομία γενικά.
- Δύο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, και δύο στους πέντε (38%) ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.
- Ένας στους δύο (51%), αναφέρει ότι οι αξίες του και ο τρόπος που βλέπει τη ζωή έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. 85% δηλώνουν ότι προσπαθούν να μην πετούν φαγητό, και 59% ότι είναι πιο πιθανό να επιδιορθώσουν κάτι αντί να το αντικαταστήσουν
- Ένας στους δύο καταναλωτές (51%) έχει αλλάξει τις μάρκες που αγοράζει, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ευθυγραμμίζοντας τις αγοραστικές τους συνήθειες με τη διεθνή πρακτική.
Η έρευνα διεξήχθη για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα, μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 500 ατόμων, με αντιπροσωπευτική διασπορά ως προς το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική τάξη και τον τόπο κατοικίας.