Αρνητικά αποτελέσματα καταγράφει για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, την εικόνα σε σχέση με την ιδιοκατοίκηση-ενοικίαση και τις προσδοκίες αγοράς κατοικίας έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην Ομοσπονδία Μεσιτών ΠΟΣΜΑΣ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία 6 στους 10 Έλληνες διαμένουν σε δική τους κατοικία με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, το 75%, να είναι στην ηλικιακή κατηγορία 45-60 ετών.
της Βίκυς Γερασίμου
Ειδικά για τους νέους η δυνατότητα να αγοράσουν δική τους κατοικία μοιάζει με “όνειρο μακρινό” με το 85% θεωρεί για έναν νέο άνθρωπο η αγορά κατοικίας δεν είναι εύκολη. Μόνο 1 στους 10 θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να προχωρήσει στην αγορά σπιτιού ενώ το 40% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Μάλιστα το 80% δηλώνουν ότι η άνοδος των τιμών σε αγορά και ενοικίαση ακινήτων έχει επιβαρύνει το κόστος ζωής τους .
2 στους 3 λένε ότι οικονομικά πάμε προς τη λάθος κατεύθυνση
Η έρευνα καταγράφει σημαντικά στοιχεία για την αισιοδοξία των Ελλήνων σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις. Δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, και η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι προσωπικά βρίσκεται στην ίδια ή σε χειρότερη θέση συγκριτικά με έναν χρόνο πριν (42% και 38% αντίστοιχα). Σχεδόν 6 στους 10 (58%) αξιολογούν αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι μισοί (51%) εκφράζουν αρνητικές προσδοκίες ως προς τις οικονομικές συνθήκες το επόμενο διάστημα. Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που συντίθεται από το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών απαντήσεων σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις (παρούσα οικονομική κατάσταση, πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον) βρίσκεται στο -37. Μόλις 1 στους 3 δηλώνει ότι έχει καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα τα τελευταία 2 χρόνια, και κυρίως οι νεότερες ηλικίες έως 44 ετών που έχουν λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Που μένουν οι Έλληνες
Σε ότι αφορά στο καθεστώς κατοικίας, το 61% δηλώνει ότι μένει σε ιδιόκτητη κατοικία, και περισσότερο οι μεγαλύτερης ηλικίας (75% στους 45-60), και 34% σε ενοικιασμένη (και περισσότερο οι νεότερης ηλικίας 18-44: 43%).
Ανάμεσα σε αυτούς που νοικιάζουν, ένα 37% θεωρεί ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια το ενοίκιο έχει αυξηθεί πολύ και άλλο ένα 37% ότι έχει αυξηθεί μεν αλλά λίγο, ενώ μόνο ένα 24% δηλώνει ότι έχει παραμείνει σταθερό.
Ανάμεσα σε αυτούς που μένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, το 30% αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο – δηλαδή το 18% του συνολικού δείγματος της έρευνας στην ηλικιακή ομάδα 18-60.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην περίπτωση της ενοικίασης όσο και της κατοίκησης σε ιδιόκτητη στέγη, καταγράφεται μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο εμβαδόν της παρούσας και της ιδανικής κατοικίας: 69 τμ. έναντι 94 τμ. για τους ενοικιαστές κατοικίας, αλλά και 96 τμ. έναντι 119 τμ. για τους ιδιοκτήτες.
Ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι εκμισθώνει κάποια κατοικία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα υπό μορφή μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης έναντι της μίσθωσης τύπου Airbnb.