Μία στις δύο γυναίκες εργάζεται για περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα και δηλώνουν ότι το “old boys club”, το δίκτυο δηλαδή αλληλοϋποστήριξης των ανδρών, εξακολουθεί να δρα στις εταιρείες τους και περίπου 9 στις 10 πιστεύουν ότι η προσαρμοστικότητα είναι ο πιο σημαντικό παράγοντας για την εταιρική ανθεκτικότητα. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της KPMG όπου αναδεικνύεται ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αναμένουν πρόοδο στην ισότητα των φύλων, ενώ παραμένουν αισιόδοξες για την ανάπτυξη και την επίδραση των κρίσεων στην καριέρα τους.
Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους, θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια επιθετική στρατηγική, ωστόσο επενδύουν όλο και περισσότερο στις συνεργασίες, τις οποίες κρίνουν ολοένα και πιο κρίσιμες εν όψει της αφθονίας και της ποικιλομορφίας των τεχνολογικών καινοτομιών.
Το ESG κάνει συνεχώς πιο αισθητή την παρουσία του μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών και η ζήτηση μεταξύ των εταιρειών αυξάνεται σημαντικά, σύμφωνα με το δείγμα την έρευνας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Παράλληλα, αυξάνεται όλο και πιο πολύ η ανάγκη για αναφορά και διαφάνεια ως προς την εφαρμογή του.
11 καίρια ευρήματα της έρευνας:
- 87% των γυναικών παγκοσμίως και 90% των Ελληνίδων θεωρούν την προσαρμοστικότητα ως τον πιο σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
- 84% των ερωτηθεισών παγκοσμίως και 74% των Ελληνίδων αναμένουν ανάπτυξη της εταιρείας τους τα επόμενα τρία χρόνια.
- 47% των γυναικών παγκοσμίως και 35% των Ελληνίδων αναμένουν ότι οι παράγοντες ESG θα έχουν θετική επίδραση στην εταιρική ανάπτυξη.
- 67% των γυναικών παγκοσμίως και 78% των Ελληνίδων βλέπει αυξημένη ζήτηση για αναφορές ESG και διαφάνεια από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
- 74% των γυναικών παγκοσμίως και 58% των Ελληνίδων τοποθετούν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των εργαζομένων πάνω από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
- 59% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων δεν σχεδιάζουν να είναι «πρωτοπόροι», ούτε «να ακολουθούν ταχύτατα» τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
- 64% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων νιώθουν (πολύ) καλά προετοιμασμένες για κυβερνοεπιθέσεις.
- 80% των γυναικών παγκοσμίως και 73% των Ελληνίδων έχουν ήδη αναγκαστεί να αλλάξουν εταιρεία τουλάχιστον μία φορά προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της καριέρας τους.
- 51% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων αναφέρουν ότι το “old boys club”, το δίκτυο αλληλοϋποστήριξης δηλαδή των ανδρών, εξακολουθεί να δρα στις εταιρείες τους.
- 77% των γυναικών παγκοσμίως και 87% των Ελληνίδων αναφέρουν ότι η ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια θα επιτευχθεί σε 15 χρόνια – ή νωρίτερα.
- 41% των συμμετεχουσών παγκοσμίως και 32% των Ελληνίδων αναμένουν θετική επίδραση από τις κρίσεις στην καριέρα τους.