Με ιδιαίτερη επιτυχία και Ελληνική Συμμετοχή από την Ernst & Young ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ρουμάνικη Ασφαλιστική Εποπτική Αρχή (CSA) σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Ασφαλιστικών Εποπτών (IAIS) με θέμα το επερχόμενο Ρυθμιστικό Πλαίσιο Solvency II. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βουκουρεστίου με συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του Ευρωπαϊκού Ασφαλιστικού Χώρου, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των Δομικών Αλλαγών που θα επιφέρει η εφαρμογή του Solvency II. Επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο με Επίκεντρο την Αποσαφήνιση και Ανάλυση των νέων Απαιτήσεων Φερεγγυότητας και την Προσέγγισή αυτών τόσο από την πλευρά των Ασφαλιστικών Εταιρειών, όσο και από την πλευρά των Εποπτικών Αρχών.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του συνεδρίου αναλύθηκαν εκτενώς οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Solvency II καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη από την υλοποίησή του. Σε όλες τις συζητήσεις τονίστηκε η σπουδαιότητα αποσαφήνισης των διαδικασιών αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα των εταιρειών αλλά και η σπουδαιότητα λήψης οριστικών αποφάσεων για όλες τις πτυχές του ζητήματος της εποπτείας (επίπεδο άσκησης εποπτείας, δίαυλοι επικοινωνίας κλπ). Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε κατά τη 2η ημέρα στην ανάλυση τεχνικών και την ανάπτυξη στρατηγικής Asset-Liability Management (ALM) και στο τέλος της ημέρας παρουσιάστηκαν μελέτες περιπτώσεων πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Τέλος, την 3η και τελευταία μέρα του συνεδρίου έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 4ης ποσοτικής μελέτης αντικτύπου (QIS4), που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2008 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σκιαγράφησης της ετοιμότητας των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει του τελικού σχεδίου Solvency II.
Η ελληνική παρουσία ξεχώρισε με τον Έλληνα ομιλητή Λάμπρο Γκόγκο -Senior Manager Αναλογιστικών Υπηρεσιών της Ernst & Young- ο οποίος ανέλυσε τους επιμέρους κινδύνους που συνθέτουν το SCR και τα αποτελέσματα της 4ης ποσοτικής μελέτης αντικτύπου (QIS4). Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, ξεχώρισε η παρουσία εκπροσώπων της βρετανικής αρχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ελβετικής αρχής ιδιωτικής ασφάλισης, του διεθνούς νομισματικού ταμείου, της διεθνούς ένωσης ασφαλιστικών εποπτών, των κεντρικών τραπεζών Ολλανδίας, Σερβίας, Σλοβακίας και Κοσόβου, καθώς και συμμετοχή μελών των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών εποπτικών αρχών Πολωνίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Αλβανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας.