Καθαρά κέρδη 9μήνου 2009 στα 1.010 δισ. ευρώ (-7%).- Αύξηση των προβλέψεων κερδών 9μήνου σε 2.129 εκατ. ευρώ (+15%). – Καθαρά κέρδη γ τριμήνου 301 εκατ. ευρώ.- 5 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση χορηγήσεων στην Ελλάδα, +12% πιστωτική επέκταση.- 2,2 δισ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, 41% της συνολικής αγοράς, 69% της συνολικής αύξησης των υπόλοιπων στεγαστικών δανείων.- 1,7 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις μέσω προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009, 1/3 του συνολικού προγράμματος.- 4 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις στην Ελλάδα στο 9μηνο, σχέση δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου στο 94%. – 45% των κερδών του Ομίλου στο γ΄ τρίμηνο από το εξωτερικό. – Finansbank: Καθαρά κέρδη 9μήνου 332 εκατ. ευρώ, 33% των συνολικών κερδών του Ομίλου. – ΝΑ Ευρώπη: Κερδοφορία σε όλες τις χώρες παρά τη δυσμενή συγκυρία.- 1,5 δισ. ευρώ νέα ρευστότητα από την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών από Ελληνική τράπεζα. – Κορυφαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) 12,2%.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου, δήλωσε σχετικά:«Οι επιδόσεις του γ΄ τριμήνου, ιδίως η σταθερότητα των οργανικών εσόδων, αναδεικνύουν τις λειτουργικές πηγές κερδοφορίας ως κύριο παράγοντα για τη σταδιακή αποκατάσταση των αποτελεσμάτων στα προ κρίσης επίπεδα.
Αναγνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν μεγάλες, προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων με τα οποία υποστηρίχθηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2009 και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε ο Όμιλος της Εθνικής, όχι απλώς να αντεπεξέλθει, αλλά να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τέτοιες δοκιμασίες δημιουργούν.
Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η ισχυρή ρευστότητα και η υγιής λειτουργική κερδοφορία αντικειμενικά καθιστούν την Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος αποτυπώνεται ήδη στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπου η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη θωράκισή της από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Θέλω να ευχαριστήσω τους μετόχους της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της είναι σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στη μέχρι τώρα πορεία και στις προοπτικές του Ομίλου. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συμβολή του στη θετική πορεία του Ομίλου στη δύσκολη αυτή συγκυρία».
Είναι πολλά εκείνα που ενοχλούν έναν σχολαστικό άνθρωπο και ομολογώ πως τέτοιος είμαι. Οι εγγράμματοι μπορεί να τον χαρακτηρίσουν και “υποχόνδριο” -με ό,τι υπονοεί- ενώ ο λαός “ψείρα”, με νόημα ομοίως.
Τις μεγαλύτερες ενοχλήσεις -στο παρελθόν- έχω νοιώσει από:
… πολιτικούς για το θράσος της υποκρισίας τους, κυβερνητικούς για την “μακάρια” ανευθυνότητά τους, δικαστικούς για την ανεπάρκειά τους και το καρδινάλειο ύφος τους, δικηγόρους για την ασυνειδησία τους, δημοσιογράφους για την ημιμάθεια και την -υπ’ αυτήν- πολυπραγμοσύνη τους (επί παντός επιστητού), καθώς από golden boys -εσχάτως- για τον στρουθοκαμηλισμό τους και βεβαίως, απ’ την αναλγησία όλων τους, όπως και μερικών άλλων.
Επισημαίνεται ότι, στην πλειοψηφία τους (έναντι άλλων επαγγελμάτων), είναι ή δηλώνουν -λίγο ως πολύ- νομικοί! Αν τώρα, όπως λέει η λαϊκή σοφία, ισχύει το “παπουτσής ξυπόλυτος” και το “ράφτης ξεβράκωτος“, δεν είναι το ίδιο, γιατί ο παπουτσής κι ο ράφτης, όποτε θέλουν μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση ενώ οι προηγούμενοι όχι. Δεν πρέπει να υπάρχει αραχνοϊστός πληρέστερος και δυσκολότερος απ’ αυτόν που έχουν καταφέρει. Στην αρχή, για να “περνούν” μόνον αυτοί -γνωρίζοντες τα μονοπάτια- αλλά μπλέχτηκαν και οι ίδιοι αφού το παράκαναν κι έφτασαν να μη ξέρουν “που πάν’ τα τέσσερα” (τους). Παναγία βόηθα. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Υπήρχαν και θα υπάρχουν. Μικρή μειοψηφία είναι… μαα αυτούς και τα μάτια μας! Αν εκλείψουν, δεν θα κάνουμε τέτοια σχόλια. Ούτε που θα τα φανταζόμαστε με νοσταλγία.
Σίγουρα θ’ αναρωτιέσαι φίλε αναγνώστη, μήπως διαβάζεις λάθος σχόλιο, σε λάθος άρθρο. Όμως, όχι, εδώ είσαι!
Μόλις είδα καθαρά κέρδη εννεαμήνου στην ΕΤΕ 1.010 δις ευρώ, ζαλίστηκα …μα είπα δεν πειράζει, αφού από τον φόρο τους θα ξεπληρώσει η Χώρα το εξωτερικό της χρέος, θα λύσει -μια & καλή- και το ασφαλιστικό και θα περισσέψουν κιόλας για όλους μας. Μόλις συνήλθα, αναρωτήθηκα τί μπορεί να κάνει ένα απειροελάχιστο λάθος, όταν ένα ερμαφρόδιτο κόμμα γυρίζει σε τελεία κι αντιστρόφως στην αγγλική, που είναι -έτσι κι αλλιώς- ανάποδη. Πάντοτε -και σε όλα- ανάποδη.
Ν’ αφήσουμε τώρα τ’ αστεία -που δεν είναι βέβαια, όταν κατεβαίνεις χίλιες φορές κάτω- για να πούμε μερικά “ιδιόρρυθμα” μα σοβαρά.
Όταν έλυνα, προ ετών, το “παζλ” της ΑΕΕΓΑ “Η ΕΘΝΙΚΗ” [η δυσκολότερη εργασία που αποπεράτωσα στην ζωή μου και η οποία επέφερε -με την περιορισμένη κοινοποίησή της- σημαντικότατες αλλαγές σ’ αυτήν (αν και ημιτελείς), άγνωστες ακόμη στο κοινό, εκτός ενός στενότατου κύκλου], έριξα μια ματιά και στην μητρική της ΕΤΕ ως ώφειλα, και με κατέλαβε -απροσδόκητα για το κλίμα που βρισκόμουν- σεβάσμιο δέος. Όποια κι αν είναι τώρα η τράπεζα, πέρασαν απ’ αυτήν και κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι, που άφησαν το στίγμα τους και παρακαταθήκες για τους διαδόχους τους. Ίσως στο μέλλον να διαθέσω χρόνο για την μελέτη της, αν και το τραπεζικό αντικείμενο δεν μου είναι προσφιλές ούτε οικείο, όπως το ασφαλιστικό.
Όλη η ασφαλιστική αγορά γνωρίζει την κόντρα μου με την ηγεσία της “κόρης” της, μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Έτυχε προς το τελείωμα της εποχής εκείνης να συναπαντηθούμε με τον νυν Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΤΕ, με την ιδιότητά του και ως Προέδρου του Δ.Σ. της ασφαλιστικής ενώ εμένα ως μετόχου της, σε Γενική Συνέλευση της τελευταίας, όταν ακόμη γινόταν τέτοιες. Δεν μασούσα διόλου τα λόγια μου. Κι ενώ περίμεναν τ’ απομεινάρια του κατεστημένου, να με καταπιεί ολόκληρο, πριν καν τελειώσω την παρέμβασή μου, με τίμησε και μ’ ευχαρίστησε δεόντως, χωρίς σχήμα λόγου. Επειδή λογοκρίνομαι ακόμη, για μερικούς από δαύτους, κι επειδή μόλις πρόσφατα μίλησα για παρρησία, γράφω αυτό το σχόλιο, προς απόδειξη.
Μπορεί τα “Καθαρά κέρδη 9μήνου 2009 στα 1.010 δις ευρώ (-7%).” να είναι Καθαρά κέρδη 9μήνου 2009 στα 1,010 δις ευρώ -ή 1.010 εκατ. ευρώ- (-17%), έναντι του αντίστοιχου περυσινού εννεαμήνου, όπως και η “Αύξηση των προβλέψεων κερδών 9μήνου σε 2.129 εκατ. ευρώ (+15%).” να είναι Αύξηση των προ-προβλέψεων κερδών 9μήνου σε 2.129 εκατ. ευρώ (+15%), ομοίως, όμως δεν παύει ν’ αξίζουν σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α, υπό τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Δεν τό ‘χω ψάξει και δεν μπορώ να μην έχω επιφύλαξη. Φυσιογνωμικά ή φυσιογνωστικά, αν θέλετε, που μας κάνει η εργασία μας, με τόσο κόσμο που συναλλασσόμαστε, δείχνει ο άνθρωπος νά ‘ναι πραγματικός ευπατρίδης. Σε άλλο χώρο ανήκουμε -να το ξεκαθαρίσουμε- και πολιτικά και ταξικά και γνωστικά ούτε και πολλές πιθανότητες έχουμε να ξανανταμώσουμε, για να μη παρεξηγηθούμε.
Αν μείνει στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας, όπως ακούγεται, καλύτερος θά ‘ναι από πολλούς μνηστήρες.
Κύριε Ευστράτιε – Γεώργιε Αράπογλου, μπράβο κι αν δεν διχάζει την υπόστασή σας, αφήστε το “Τάκης”. Ευστράτιος θα ‘πεί “Άριστος στρατηγός & στρατιώτης” ή κατ’ άλλη εκδοχή “Καλλίδρομος” και το Γεώργιος “Γέννημα και γεννήτορας επί γής”. Με την ευκαιρία των συμβολισμών, να σημειώσετε και κάτι. Ένα μέρος της επιτυχίας σας, οφείλετε στο όνομα της τράπεζας, που διατηρείται τρίτο τώρα -χρονολογικά- αιώνα, ένα μέρος στην φιλοτιμία και πατριωσύνη των Ελλήνων γι’ αυτό, ένα ακόμη στην ιστορία και παράδοση του ιδρύματος που σεβαστήκατε και το άλλο -βεβαίως- στην αξιοσύνη Σας και στις αρχές Σας.
Καλή αντάμωση, αν και η Γ.Σ. της ασφαλιστικής, γίνεται κεκλεισμένων …