Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, στον απόηχο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και με το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πώληση της θυγατρικής της – Εθνική Ασφαλιστική – στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC για το ποσό των 505 εκατ. ευρώ.
Γράφει ο Νίκος Μωράκης
Με την ολοκλήρωση αυτής της πράξης η μεγαλύτερη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία της χώρας με πλούσια ιστορία 130 ετών πέρασε σε Αμερικανό μεγαλομέτοχο.
Διαβάστε επίσης: Η Ισχυρή τριανδρία πίσω από την CVC Capital
Ήταν αναγκαία αυτή η μετάβαση «Ελληνικής κληρονομίας» σε ξένα χέρια;
Όχι. Αναγκαίο ήταν να τηρηθεί η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας από το 2015 να αποχωρήσει από κάθε μη τραπεζική δραστηριότητα. Μια συμφωνία που είχε γίνει μετά τη διάσωσή της και την ανακεφαλαιοποίησή της με κρατικό χρήμα το 2012. Αυτή η εκκρεμότητα από πλευράς τράπεζας έπρεπε να ολοκληρωθεί γιατί αν δεν τηρούσε την υπόσχεσή της κινδύνευε να αναγκαστεί να επιστρέψει όσα κεφάλαια της δόθηκαν για τη διάσωσή της. Ένα σενάριο που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Τράπεζα αλλά και για την οικονομία της χώρας συνολικά. Δεν ήταν αναγκαίο όμως να χάσει το ελληνικό της στοιχείο. Αυτό δεν ήταν απαραίτητο ούτε προαπαιτούμενο. Έλληνας επενδυτής όμως που να διαθέτει τόσα κεφάλαια δεν εμφανίστηκε, η περίπτωση του Χρηματιστηρίου ποτέ δεν ευδοκίμησε με αποτέλεσμα η Τράπεζα να την πουλήσει σε επενδυτές του εξωτερικού.
Όπως άλλωστε έγινε και με τις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών:
- Το 2006 η ALPHA Bank πούλησε την ALPHA Ασφαλιστική στον Γαλλικό πολυεθνικό όμιλο AXA για 255 εκατ. ευρώ.
- Το 2014 η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική στον Γερμανικό πολυεθνικό όμιλο ERGO για 90 εκατ. ευρώ &
- To 2016 η Eurobank πούλησε τη Eurolife ERB Ασφαλιστική στο επενδυτικό κεφάλαιο FAIRFAX με έδρα τον Καναδά για 324,7 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο, αναφέρει ότι το fund CVC Capital Partners αποκτά το 90.01% της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής από την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα για το τίμημα των 454,4 εκατ. ευρώ με ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος που φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ να αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης bancassurance προϊόντων. Μια συνεργασία η οποία είναι επίσης δεσμευτική για 15 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής για την εξαγορά από το CVC
Ήταν χαμηλή η προσφορά 505 εκατ. ευρώ από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή;
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Συναισθηματικά μιλώντας, ναι, ήταν. Η Εταιρεία έχει μια αναγνώριση και διείσδυση στην ελληνική κοινωνία που αντάξιά της δύσκολα συναντά ανταγωνισμό. Μαζί με την INTERAMERICAN είναι τα πιο αναγνωρίσιμα brands στην Ασφαλιστική Αγορά και είναι επίσης μια «ταμπέλα» που ο κόσμος εμπιστεύεται και γνωρίζει για 130 χρόνια. Επιπλέον η Εθνική Ασφαλιστική έχει 13 διοικητικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 1.648 αποκλειστικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μέσα από 132 γραφεία παραγωγής σε κάθε γωνιά της χώρας και πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους.
Σε όλο αυτό το διάστημα αρνητική ως προς την εξέλιξη της πώλησης ήταν η στάση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική, εγείροντας από την δική τους πλευρά τα δικά τους ερωτηματικά. Σε αυτά συμπεριλαμβανόταν και το τίμημα.
Οικονομικά μιλώντας όμως οι ειδικοί διαφωνούν. Τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που επιμελήθηκαν του deal αλλά και η UBS και η Barclays που εξέτασαν την περίπτωση και αποτίμησαν την Εταιρεία, συμφώνησαν ότι το ποσό ήταν και είναι δίκαιο. Ένα ποσό που διαμορφώθηκε βάσει των εποπτικών της κεφαλαίων που είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και των κερδών της που κατά μέσο όρο είναι 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, η θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής ως leader στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας με 26% του μεριδίου της αγοράς την καθιστά εξαρτώμενη από την πορεία των επιτοκίων στις αγορές κάτι που δεν λειτουργεί υπέρ της λόγω του παρατεταμένου κλίματος χαμηλών έως και αρνητικών αποδόσεων.
Θα αποκτήσει η Εθνική Ασφαλιστική ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ασφαλίσεις υγείας με το νέο μέτοχο;
Όπως είναι γνωστό το CVC είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο με δραστηριότητα σε 35 χώρες και κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ. Το 2017 ξεκίνησε να επενδύει και στη χώρα μας έχοντας ξοδέψει πάνω από 750 εκατ. ευρώ εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια Υγεία, Metropolitan, ΙΑΣΩ General, Μητέρα & Λητώ, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών υγείας, το Hellenic Healthcare Group (HHG).
Με την πρόσφατη εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας δημιουργεί ένα γίγαντα – μοναδικού στο είδος του Ομίλου – παροχής ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα καθετοποιώντας στην ουσία την εξυπηρέτηση πελατών από τη σύναψη συμβολαίου ασφάλισης υγείας μέχρι και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών υγείας. Μια νέα πραγματικότητα που ίσως μελλοντικά να δημιουργήσει ευνοϊκότερες σε σχέση με τον ανταγωνισμό συνθήκες για τους ασφαλισμένους της Eθνικής Ασφαλιστικής.