Άδοξα έληξε η πρώτη προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης Ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα εκθέτοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τον μεγαλομέτοχό της, την Εθνική Τράπεζα.
του Νίκου Μωράκη
Η EXIN τελικά δεν κατάφερε να καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο μέχρι τη λήξη της διορίας στις 28 Μαρτίου με αποτέλεσμα η διοίκηση της Τράπεζας να αναγκαστεί να κινήσει τις επίσημες διαδικασίες τερματισμού της σύμβασης πώλησης με το εν λόγω σχήμα.
Και τώρα;
Ποιο θα είναι το μέλλον της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ασφαλιστικής εταιρείας; Ακούγεται ότι η FOSUN, το Κινεζικό Fund που είχε καταθέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική πρόταση θα ξαναμπεί στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων. Θέλει όμως η Εθνική Τράπεζα αλλά και η κυβέρνηση που έχει συμπεριλάβει την πώληση της ασφαλιστικής στα προαπαιτούμενά της να έρθει σε συμφωνία με Κινέζους επενδυτές; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Τουλάχιστον όχι για το πλειοψηφικό πακέτο. Και ερχόμαστε σε μια εναλλακτική πρόταση που αν και πρωτότυπη για τον όγκο της ασφαλιστικής ακούγεται δελεαστική.
Διαβάστε ακόμα: Εποφθαλμιά η Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική – Επανεκτίμηση της προσφοράς
Η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να εισάγει τη θυγατρική της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μέσα από εκεί να πουλήσει μετοχές της Εταιρείας. Παράλληλα θα μπορούσε να διατηρήσει το μέγιστο αριθμό μετοχών που δικαιούται να έχει (25%) και να έρθει σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές και ενδιαφερόμενα σχήματα για το υπόλοιπο ποσοστό. Με αυτήν τη στρατηγική θα έχει δυνατή παρουσία στο ΔΣ της Εταιρείας φροντίζοντας η ασφαλιστική να μείνει εν μέρει σε ελληνικά χέρια προσελκύοντας όμως και επενδυτές από το εξωτερικό. Μια εναλλακτική λύση στο δυσοίωνο μέλλον της Εταιρείας, που όπως πρόσφατα ανακοίνωσε, για το 2017 είχε ρεκόρ κερδοφορίας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το «μαγαζί» παρά το ασταθές περιβάλλον σε επίπεδο μεγαλομετόχου μεγαλώνει και αναπτύσσετε. Ότι οι Επιθεωρήσεις και η Διοίκηση της Εταιρείας έχουν μείνει συγκεντρωμένοι στους στόχους τους και προσπερνάνε τους τριγμούς που προκαλεί η «κρίση» αλλαγής ιδιοκτήτη. Στην τελική μιλάμε για την Εθνική Ασφαλιστική, την πρώτη Ασφαλιστική εταιρεία της χώρας που το μεταβατικό στάδιο που περνάει θα διαμορφώσει και το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.
Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο είναι στις παρούσες (και στο εγγύς μέλλον) συνθήκες η χειρότερη επιλογή για πολλούς λόγους (κόστος σε χρήμα και χρόνο, αποδυναμωμένο τίμημα, διοικητική αδυναμία, απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής, κλπ). Προφανώς αναφέρεται διότι ο ιδιοκτήτης (Τράπεζα) έχει ανησυχίες ότι είναι πιθανό η διαδικασία μέσω του διαγωνισμού να αποτύχει (και πάλι) και ‘προετοιμάζεται έδαφος’. Προσωπικά θεωρώ οτι εάν γίνει μια ΑΜΟΙΒΑΙΑ αξιοπρεπής διαπραγμάτευση με απαγκίστρωση από ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ (sic), είναι εφικτή μια συμφωνία με τους (ήδη συμμετέχοντες) κινέζους σε αξιοπρεπές τίμημα κοντά στα 700 εκατ (και μην κοροιδευόμαστε, η απουσία ενδιαφέροντος από ‘γνωστές’ ασφαλιστικές και επενδυτές καταδεικνύει οτι το ‘μαγαζί΄ΔΕΝ είναι ‘γωνία’ όπως προσπαθούν πολλοί εναγωνίως να προπαγανδίσουν…).