Πρέπει να κάνουμε «Κάτι Δραστικό» ως Κλάδος για το «Έθνικό Πένθος», όπως εύστοχα χαρακτήρισε ο γνωστός σε όλους «Ιαβέρης» τους 2.500 θανάτους και τις μερικές δεκάδες χιλιάδες τραυματίες που έχουμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Πολιτεία, η οποία είναι γνωστή για την Ανεπάρκειά της, ούτε οι ομιλίες του «Ιαβέρη» μπορούν να βελτιώσουν τα ατυχήματα. Η Επιμόρφωση του Λαού πιθανόν να αποδώσει μετά από μερικές δεκαετίες, παρόλο που εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του πρώην ραλίστα να βελτιώσει τη Νοοτροπία του Έλληνα Οδηγού. Θα επανέλθουμε στο θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις.
- Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 ετών στην Ελλάδα είναι τα Τροχαία Δυστυχήματα!
- Από το 1965 έως το 2000, σε 35 δηλαδή χρόνια, έχουμε στην Ελλάδα περισσότερους από 75.000 νεκρούς και πιο πολλούς από 1.200.000 τραυματίες, θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων.
- Κάθε μέρα έχουμε:
- 10 νεκρούς
- 30 παραπληγικούς
- 120 τραυματίες
Σαν να βυθίζεται ένα φεριμπότ ή να πέφτει ένα μικρό αεροπλάνο της αεροπλοΐας σε κατοικημένη περιοχή κάθε 24ωρο.
Καταφέραμε να κάνουμε ρεκόρ στην αύξηση θυμάτων από τα τροχαία.
Τη δεκαετία 1990-1999 η Ευρώπη πέτυχε μείωση των θυμάτων από τα τροχαία 14% έως 45%. Στην πατρίδα μας είχαμε αύξηση μέχρι και 60%.
Έχουμε λοιπόν το μήνα:
- 300 νεκρούς
- 900 τετραπληγικούς
- Περισσότερους από 3.600 τραυματίες
Είναι σαν να βυθίζονται δύο μεγάλα φεριμπότ ή να πέφτουν δύο Boeing σε κατοικημένη περιοχή κάθε μήνα.
Έτσι λοιπόν με:
- 3.500 νεκρούς
- 10.000 τετραπληγικούς
- 45.000 τραυματίες και
- 2.500 μικρά παιδιά με μόνιμες αναπηρίες κάθε χρόνο από τροχαία,
δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μακράν πιο επικίνδυνη και δύσκολη καθημερινή μας δραστηριότητα είναι η κυκλοφορία στους δρόμους ως:
- Πεζοί
- Ποδηλάτες
- Μοτοσικλετιστές
- Οδηγοί αυτοκινήτων
- Επιβάτες αυτοκινήτων
- Συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτες
Το «τροχαίο» είναι ο μοναδικός καθημερινός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να… κλείσουμε το σπίτι μας μέσα σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου.Το «καλύτερο» το αφήσαμε για το τέλος…
Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν με ταχύτητα μικρότερη των 60 χλμ. την ώρα και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από το σπίτι μας, δηλαδή, στις πόλεις. Το 8% συμβαίνει στις Εθνικές Οδούς και με αυξημένη ταχύτητα και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής ΚΕΠΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και αποτελούν επίσης πανευρωπαϊκή και παγκόσμια στατιστική.