Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιθανό πλήγμα 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (108,19 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος στην οικονομία της, αν δεν καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό σύμφωνα με μελέτη της Euler Hermes και του Allianz Research.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δέχονται πυρά για την καθυστέρηση των εμβολιασμών με τους επικριτές να δείχνουν την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απόδειξη της αποτυχίας στον προγραμματισμό των Βρυξελλών και αλλού. Μέχρι το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί εξαπλάσια αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών, σύμφωνα με τη μελέτη των δύο ομίλων που δημοσιεύτηκε στο Reuters.
Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2022, ανέφερε η μελέτη, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ευρώπης, τόσο περισσότερο η οικονομία θα παρεμποδίζεται από περιορισμούς και lockdowns. “Ένα ευρώ που δαπανάται για την επιτάχυνση των εμβολιασμών (η υποδομή, η αυξημένη παραγωγή εμβολίων) θα μπορούσε να αποτρέψει τετραπλάσιες απώλειες», αναφέρει η έκθεση.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε την Τρίτη ότι η ΕΕ είχε καθυστερήσει κατά τρεις έως τέσσερις εβδομάδες λόγω μιας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης. Τα προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να μειωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε πρόκληση για την ΕΕ, είπε.
Επί του παρόντος, τα μέσα ημερήσια ποσοστά εμβολιασμού που προσαρμόζονται στον πληθυσμό στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ ανέρχονται μόνο στο 0,12%. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου το 14,4% και το 9,4% του πληθυσμού έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το μέγιστο 5% στις βασικές οικονομίες της ΕΕ (π.χ. , Δανία).
Η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα τον στόχο της εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε ρυθμό εμβολιασμού που είναι περίπου έξι φορές υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται σήμερα.
Στην πραγματικότητα, οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη καθυστερήσει πέντε εβδομάδες. Δεδομένου ότι κάθε εβδομάδα παρατεταμένων υγειονομικών περιορισμών μειώνεται η τριμηνιαία ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά -0,4%, η τρέχουσα καθυστέρηση αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο -2,0% ή πλησιάζει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο της αξίας των συμφωνιών που υπέγραψε η Επιτροπή της ΕΕ με τους παραγωγούς εμβολίων για τις 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής.