H Euler Hermes, ο παγκόσμιος ηγέτης στην Ασφάλιση Πιστώσεων διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το συνέδριο International Trade Observatory 2016. Ο Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas και η οικονομολόγος της Euler Hermes για την Ευρώπη, Ana Boata, ανέλυσαν διεξοδικά τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα και εστίασαν στις ευκαιρίες εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω του 3% το 2016 και το 2017, λόγω της αποκλίνουσας τάσης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (που αναμένονται φέτος να φτάσουν στο +3.8% μετά από ένα ταραχώδες 2015) και των προηγμένων αγορών που θα σημειώσουν μια ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του +2%. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να βελτιωθεί με αργό ρυθμό το 2016 (+0.9% σε αξία και +3.6% σε όγκο) καθώς οι τιμές θα παραμένουν ανασταλτικός παράγοντας λόγω του τέλους του φθηνού δολαρίου, της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της βραδύνουσας παγκόσμια ζήτησης.
«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει υποτονικό τους επόμενους μήνες», ανέφερε η κ. Ana Boata. «Η πολύ μικρή αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2016 αντανακλά την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, τη διαρκή αστάθεια των αγορών, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, την αβεβαιότητα του παγκόσμιου πολιτικού περιβάλλοντος και την αύξηση των εταιρικών επισφαλειών (+1% παγκοσμίως φέτος, η πρώτη αύξηση από το 2009). Τα συστατικά για μια αξιοσημείωτη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2016 απουσιάζουν. Παρ’ όλα αυτά, το 2016 φαίνεται να είναι η χρονιά της ευρωζώνης καθώς στις περισσότερες χώρες σημειώνεται μία ήπια ανάπτυξη και θα καταγραφεί ανάπτυξη της τάξεως του +1.7%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2007».
Για την Ελλάδα, η κ. Ana Boata δήλωσε πως αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2016 όπου τα capital controls αναμένονται να έχουν χαλαρώσει αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτώση το 2016 (-1%) καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία: Τα capital controls επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005) και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο, η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο (>5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Συνολικά, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Συνολικά, οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά +5% το 2016, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία αύξηση +10% το 2015.
«Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών στις αναδυόμενες αγορές επιβράδυνε την Ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ η Ευρωζώνη μόλις εισήλθε σε μια οριακά αισθητή φάση ανάκαμψης. Οι εξαγωγές είναι μια επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Βασίλης Χριστίδης, «αλλά η επιλεκτικότητα θα είναι καθοριστική για όποιον αναζητά νέες ευκαιρίες».
Ευκαιρία #1: Αύξηση υλικοτεχνικών δυνατοτήτων για την ενίσχυση των εξαγωγών/ εισαγωγών
Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και τα 350 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια, προοιωνίζουν νέες εισαγωγικές/ εξαγωγικές σχέσεις, κυρίως με την Ασία. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο και να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση. Η Fraport, η Γερμανική εταιρεία η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τη μίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχει δεσμευθεί να επενδύσει 330 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των τερματικών σταθμών κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια και συνολικά € 1,4 δισ. για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Ευκαιρία #2: Η ανάκαμψη του Ιράν σημαίνει περισσότερη ζήτηση για τους Έλληνες εξαγωγείς
Η άρση των διεθνών κυρώσεων θα επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να καταγράφουν εν δυνάμει αύξηση κατά +20% το 2016 και τις εισαγωγές να αυξάνονται περαιτέρω κατά +13% το 2017. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς στα Ιρανικά μέταλλα, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και τις αγορές τροφίμων. Παράλληλα, τα Ελληνικά διυλιστήρια ήταν ήδη σημαντικός αγοραστής Ιρανικού αργού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις, σε ποσοστό του 26% των εισαγωγών Ελληνικού αργού πετρελαίου.
Ευκαιρία #3: Ο τουρισμός είναι και θα παραμείνει ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο
Αποτελώντας το 8% του ΑΕΠ το 2015 με περισσότερους από 26 εκατομμύρια επισκέπτες, ο τουρισμός παραμένει ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Παραδοσιακά οι τουρίστες προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία) και άλλες χώρες-μέλη τις ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξάνονται και οι ροές από νέες χώρες προέλευσης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.