Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τρία σοκ τη διετία 2008-2009:
Πρώτον, την κρίση στην Αγορά Στεγαστικών Δανείων Υψηλού Κινδύνου, η οποία επηρεάζει όλες τις Οικονομίες του ΟΟΣΑ και έχει επιφέρει επιβράδυνση στους Κλάδους των Κατασκευών και της Ακίνητης Περιουσίας.
Δεύτερο, το σοκ στον Κλάδο των Τροφίμων και της Ενέργειας και
Τρίτον, την κάμψη του Παγκόσμιου Εμπορίου που προκάλεσε η Οικονομική Επιβράδυνση των Η.Π.Α.
Τα τρία αυτά σοκ πρόκειται να μειώσουν το ρυθμό της Παγκόσμιας Ανάπτυξης κάτω από το 3% κατά το 2008 και 2009», δηλώνει η Karine Berger, Διευθύντρια Ερευνών της Euler Hermes SFAC, Γαλλικής Θυγατρικής Εταιρίας του Ομίλου Euler Hermes, πρώτου Ασφαλιστή Πιστώσεων διεθνώς. Συνεπώς, ο Παγκόσμιος Δείκτης Εταιρικής Επισφάλειας αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά μέσο όρο περίπου 15% το 2008. (Ο Παγκόσμιος Δείκτης Εταιρικής Επισφάλειας, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Τομέα Ερευνών της Euler Hermes SFAC, συγκρίνει τις Εταιρικές Επισφάλειες ανά χώρα, παρακάμπτοντας προβλήματα διαφορετικών ορισμών στις διάφορες Χώρες και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε Οικονομίας.
Στη Γαλλία, ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπεται να φτάσει το 1,8% το 2008 και το 1,4% το 2009. «Λόγω των τριών αυτών σοκ, για κάθε έτος, αυτό ισοδυναμεί με συνολική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις – 0,2 μονάδες που αφορούν την πτώση στις κατασκευές, 0,6 μονάδες που σχετίζονται με τη μείωση της κατανάλωσης και 0,2 μονάδες που προκύπτουν από τη μείωση των εξαγωγών, περιπτώσεις που σωρευτικά αναμένεται να μειώσουν το ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π. σε 1,8% το 2008 και σε 1,4% το 2009», επισημαίνει η Karine Berger. Ειδικότερα, η Αύξηση των Τιμών των Τροφίμων και της Ενέργειας ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας την αύξηση του Οικογενειακού Εισοδήματος κατά 1% το τρέχον έτος, γεγονός που εξηγεί γιατί η Κατανάλωση παραμένει σταθερή κατά το εννιάμηνο του 2008. Παρόλα αυτά, οι Επιχειρήσεις συνεχίζουν να Επενδύουν, αν και με μικρότερο ρυθμό. Επιπλέον, η Οικονομία της Γαλλίας υποστηρίζεται ακόμη από μία καλή Αγορά Εργασίας.
Με αυτή την κάμψη, στα τέλη Μαΐου, η μέση αύξηση των Εταιρικών Επισφαλειών στη Γαλλία είναι 14%, επηρεάζοντας κυρίως τις μικρές Επιχειρήσεις. Στη Γαλλία, οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την Οικονομική Επιβράδυνση, είναι οι Κατασκευές, η Ακίνητη Περιουσία, οι Μεταφορές, το Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο.