«Η εφαρμογή του OMT μπορεί με κάποιο τρόπο να αυξάνει την πιθανότητα του GREXIT αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Eurobank το τελευταίο του δελτίο. Ο λόγος για το «outright monetary transactions» ή στα ελληνικά άμεσες νομισματικές συναλλαγές, τον νέο μηχανισμό αγοράς κρατικού χρέους που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 με.. θεωρητικό στόχο «να αποτρέψει την επιβεβαίωση οποιουδήποτε σεναρίου διάσπασης της ευρωζώνης» όπως είχε δηλώσει κατά την παρουσίασή του ο κ. Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Eurobank, στελέχη του οποίου μετέχουν και στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει ατύπως το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το σενάριο «εξόδου» ήταν εκτός του τελευταίο διάστημα για δύο λόγους: 1ον λόγω του φόβου μετάδοσής του σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης και 2ον αφού υπήρχε έλλειψη από πλευράς της ΕΚΤ των εργαλείων που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια «μόλυνση».
Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το ελληνικό PSI που τέθηκε σε εφαρμογή στις Μάρτη του 2012 μείωσε την έκθεση της Ευρωζώνης σε ελληνικές τράπεζες και ως εκ τούτου μείωσε και τις επιπτώσεις της «μετάδοσης». Τώρα το καθεστώς OMT της ΕΚΤ προβλέπει τα «εργαλεία» θωράκισης έναντι GREXIT λένε οι αναλυτές.
Και συνεχίζουν: « Ως αποτέλεσμα, η μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα για GREXIT αναμένεται να αυξηθεί σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν θα συμμορφώνονται με το 2ο πρόγραμμα προσαρμογής…» Η Eurobank αναφέρει ότι για αυτόν τον λόγο η επιτυχής αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Εκτιμά επίσης, ότι ακόμη και χωρίς τη 2ετή παράταση, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020 τίθεται υπό αμφισβήτηση για μια ακόμη φορά.Παραθέττει σενάρια «κουρέματος» του χρέους, όπως με την συμμετοχή του επίσημου τομέα- OSI τα οποία όπως αναφέρει είναι στον αέρα, είτε με τη μορφή μειωσης επιτοκίων, μετακύλισης πληρωμής δανείων ή με κούρεμα των υφιστάμενων διμερών δανείων.
Παραθέτει και το σενάριο της άμεσης αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών από τον νέο μηχανισμό της ΕΕ δηλαδή τον EFSF. Η λύση αυτή, λέει, / ΕΜΣ επέστρεψε στη δημόσια συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην μείωση του ελληνικού χρέους καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50 δις ευρώ. Έτσι, αν γίνει άμεσα (χωρίς δηλαδή να φορτωθεί στο χρέος) θα δώσει μια αξιόπιστη απάντηση για τη βιωσιμότητά του.
Ωστόσο, προσθέτει, το θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποφασιστεί στις αρχές του 2013. Όμως, η λύση για την ελληνική βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει, πρέπει να βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μια αξιόπιστη απάντηση στις ανησυχίες, αναφέρει προϋποθέτει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Τα παραπάνω αποτελούν «απαραίτητες προϋποθέσεις για την βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στις αγορές μετά το 2015».