Εξαιρετικά σπάνια είναι η περίπτωση θανατηφόρου μυοκαρδίτιδας μετά την προσβολή με παρβοϊό, όπως επισημαίνει η εγχώρια επιστημονική κοινότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες που εύλογα ανησυχούν μετά τον τραγικό θάνατο ενός νηπίου 3,5 ετών, το οποίο κόλλησε παρβοϊό και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης, ο παρβοϊός 19 που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και είναι αυτός που κολλούν τα παιδιά είναι από τους πλέον κοινούς ιούς και κυκλοφορεί τόσο πολύ στην κοινότητα που σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν κολλήσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Ισχύει δηλαδή για τον παρβοϊό ότι ισχύει και για τους ροταϊούς της γαστρεντερίτιδας που όλοι τους έχουμε κολλήσει σε κάποια δεδομένη στιγμή στην ζωή μας
Στα παιδιά που προσβάλλονται με παρβοϊό, τα συμπτώματα είναι κατά κανόνα πολύ ήπια και 2 στα 10 παιδιά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε ούτε οι γονείς τους το αντιλαμβάνονται. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνεται ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο πόνος των αρθρώσεων και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο (ένα κοκκίνισμα στο μάγουλο). Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια επιπλοκή που σε αντίθεση με αυτή καθεαυτή την λοίμωξη έχει πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα. Το παιδί με μυοκαρδίτιδα νιώθει πόνο στο στήθος, έντονη κούραση, η καρδιά του παρουσιάζει αρρυθμίες (δηλαδή έχει την αίσθηση ότι δεν χτυπά κανονικά) και δυσκολεύεται να πάρει αναπνοή, όπως εξηγεί ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης. Στην μυοκαρδίτιδα τα συμπτώματα είναι τόσο ανησυχητικά που ωθούν άμεσα τους γονείς να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, να καλέσουν τον παιδίατρο ή να πάνε στο νοσοκομείο.
Από την μεριά της η παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου…