“Η αποδοχή των συμβουλών της EIOPA για την επικείμενη αναθεώρηση της Solvency II θα μειώσει την ικανότητα ανάληψης κινδύνων της ασφαλιστικής αγοράς στην ΕΕ κατά περίπου 60 δισ. ευρώ”.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτό αναφέρει η Insurance Europe σε ανακοίνωσή της κρούοντας για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις τεχνικές συμβουλές που έχει καταθέσει σαν προταση η EIOPA.
Όπως εξηγούν οι ασφαλιστικές, που εκπροσςωπούνταιμαπό την ΙΕ, η αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία μόνο εάν η προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκλίνουν από τις τεχνικές συμβουλές που έχει καταθέσει η EIOPA.
Σχετική αναφορά είχε κάνει και ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι «το SII προσέφερε κεφαλαιακή θωράκιση και επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά την μεγάλη μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές, ωστόσο η ενδεχόμενη αυστηροποίηση του αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχει κάνει η EIOPA, θα είναι επαχθής για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη».
Στην δήλωση της η Insurance Europe εξηγεί πώς αν εφαρμοστεί η πρόταση της EIOPA θα μεταβούμε σε ένα πιο συντηρητικό καθεστώς στη Solvency II, εμποδίζοντας τον ασφαλιστικό κλάδο να υποστηρίξει πλήρως τους φιλόδοξους στόχους ανάκαμψης, επενδύσεων και βιωσιμότητας στην ΕΕ. “Η πρόταση δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η βιομηχανία χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια, ούτε ότι το πλαίσιο χρειάζεται περισσότερα επίπεδα συμμόρφωσης”.Insurance Europe views on EIOPA’s opinion on the 2020 review
Όπως αναφέρεται μία κεφαλαιακή επίπτωση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μείωνε την επενδυτική ικανότητα των εταιρειών κατά περίπου 170 δις ευρώ σε μετοχές ή κατά περίπου 680 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος ζητά από την αναθεώρηση του Solvency II:
Αντιμετώπιση των ατελειών για τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητες: Η ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν μακροπρόθεσμα βασίζεται στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να προσφέρουν μακροπρόθεσμα προϊόντα. Η αντιμετώπιση σχετικών ατελειών θα επέτρεπε στους ασφαλιστές να συνεχίσουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις και να εγγυώνται προϊόντα που εκτιμούν και χρειάζονται οι καταναλωτές. Θα επέτρεπε επίσης στους ασφαλιστές να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην πραγματική οικονομία. Συνολικά, ο αντίκτυπος όλων των αλλαγών θα πρέπει να οδηγήσει σε δικαιολογημένη και αναγκαία μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της αστάθειας.
Αντιμετώπιση της λειτουργικής πολυπλοκότητας: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διασφαλίζοντας ότι η αναλογικότητα λειτουργεί στην πράξη. Απλοποιώντας και εξορθολογίζοντας τις απαιτήσεις αναφοράς. Αυτό θα οδηγούσε σε μια πιο διαφοροποιημένη και αποτελεσματική ασφαλιστική αγορά, η οποία ευνοεί άμεσα τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Αποφυγή των gold-plating συμφωνιών στο πλάισιο μέτρων για τον συστημικό κίνδυνο: Η εφαρμογή του ολιστικού πλαισίου της Διεθνούς Ένωσης Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αναλογικότητα και μέσω αυτού να αποφεύγεται η βλάβη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας στις ασφαλιστικές της ΕΕ που δραστηριοποιούνται σε ξένες αγορές.
Εστίαση σε τομείς αποδεδειγμένης ανάγκης και αποφυγή αλλαγής μέτρων που λειτουργούν: Η ανασκόπηση Solvency II θα πρέπει να εστιάζει οποιεσδήποτε αλλαγές σε τομείς όπου υπάρχει αποδεδειγμένο ζήτημα και θα πρέπει να αποφεύγονται αλλαγές όπου δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη και ιδιαίτερα να αποφεύγονται αλλαγές σε τομείς που έχουν αποδείξει την αξία τους .