Να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς και να απλουστευτούν οι απαιτήσεις στις εκθέσεις για τη Solvency II ζητά η Insurance Europe.
της Βίκυς Γερασίμου
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές με αφορμή έκθεση της Κομισιόν για τις συνέπειες της επανεξέτασης του κανονιστικού πλαισίου Solvency II, αφενός δηλώνουν ότι συντάσσονται με την Επιτροπή όσον αφορά στους στόχους και τη στρατηγική αφετέρου τονίζουν ότι υπάρχουν βασικά σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του Solvency II καθώς και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του.
Όσον αφορά στους στόχους της Κομισιόν η Insurance Europe αναφέρει ότι:
- Υποστηρίζει τον στόχο της Επιτροπής που σχετίζεται με τη διευκόλυνση των ασφαλιστικών εταιρειών να συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα ασφάλισης ζωής και συντάξεων μακροπρόθεσμων εγγυήσεων και να συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ωστόσο, ενώ ο μετριασμός της τεχνητής αστάθειας είναι βασικό στοιχείο, πρέπει να προστεθούν άλλοι δύο παράγοντες:
– Η διασφάλιση ότι οι υποχρεώσεις των ασφαλιστών δεν είναι υπερβολικές, ιδίως οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
– Η εξασφάλιση ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για επενδύσεις είναι κατάλληλες.
– Θα πρέπει να καταστεί σαφέστερο αν οι επιλογές πολιτικής που οδηγούν σε αιτιολογημένη και αναγκαία μείωση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων θα εξεταστούν από την Επιτροπή. - Υποστηρίζει τον στόχο της επέκτασης και βελτίωσης της αρχής της αναλογικότητας στην Solvency II.
- Υποστηρίζει τον στόχο της Επιτροπής να επιτύχει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και ισχυρή προστασία των ασφαλισμένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη εναρμόνισης των συστημάτων εγγύησης ασφαλίσεων, καθώς η Solvency II, όταν εφαρμόζεται σωστά, προσφέρει ήδη πολύ υψηλά και επαρκή επίπεδα προστασίας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής της Solvency II σε όλα τα κράτη μέλη αλλά και στον εποπτικό συντονισμό της διασυνοριακής δραστηριότητας.
- Δεδομένου ότι ο συστημικός κίνδυνος είναι περιορισμένος για τον ασφαλιστικό τομέα τυχόν νέα μέτρα πρέπει να περιορίζονται στην εφαρμογή του ολιστικού πλαισίου IAIS και να μην υπερβαίνουν τα όρια όσο αφορά το ρόλο της Επιτροπής για υποβολή γνωµοδοτήσεων.
- Οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δεν υποστηρίζουν τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων χωρίς στάθμιση των κινδύνων ως κίνητρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Στους στόχους της ΕΕ πρέπει να προστεθεί η διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου. Κάποια νοµοθετικά συστήµατα φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού μοντέλου των ασφαλιστικών, καθώς και τους οικονομικούς και κοινωνικούς τους στόχους, σε μεγαλύτερο βαθμό κατά το σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση των κανονιστικών τους ρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην αναθεώρηση του πλαισίου.
- Πρέπει επίσης να προστεθεί η απλούστευση και ο εξορθολογισμός των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον έλεγχο καταλληλότητας της Επιτροπής όσο αφορά τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που σχετίζονται µε την εποπτεία.
Σχετικά με τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο η Επιτροπή θεωρεί ότι ισχυρή κεφαλαιοποίηση του κλάδου σημαίνει ότι η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη διότι, ακόμη και αν φαίνεται ότι μια ασφαλιστική μπορεί να «αντέξει» μια αύξηση κεφαλαίου, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε ακραίο κίνδυνο επιτοκίου μπορούν, για παράδειγμα, να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ικανότητα των ασφαλιστικών να προσφέρουν προϊόντα με μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αναγκάζοντάς τους να μετατοπίσουν τον κίνδυνο στους αντισυμβαλλομένους.
“Είναι ζωτικής σημασίας” επισημαίνει η Insurance Europe “να κατανοήσουμε πλήρως και να μετρήσουμε το σωρευτικό αποτέλεσμα των επιλογών πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων τόσο των κεφαλαιακών όσο και των λειτουργικών δαπανών) σε επίπεδο κράτους μέλους και ΕΕ, τόσο υπό κανονικές όσο υπό ακραίες συνθήκες αγοράς”.