Επιστολή στον Πρωθυπουργό απευθύνει ο ΣΦΕΕ και ζητά παρέμβασή του για διάλογο και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αντί νέων εισπρακτικών μέτρων στον κλάδο του φαρμάκου
Σοβαρή υποβάθμιση στο σύστημα υγείας της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών με φάρμακα, αλλά και δραματικές επιπτώσεις στην δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου του φαρμάκου, διαβλέπει η φαρμακοβιομηχανία, με την επικείμενη θεσμοθέτηση νέων μέτρων, αντί της κάλυψης των εκκρεμοτήτων που ήδη υπάρχουν συνολικά στον τομέα υγείας.
Πληροφορίες που έφτασαν στην αγορά, θέλουν τα μέτρα αυτά να θεσμοθετούνται με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πριν το Πάσχα. Η φημολογία πυροδότησε τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) να απευθύνει ύστατη έκκληση με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Με την επιστολή, ο Σύνδεσμος προσβλέπει τελικά σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει η φαρμακοβιομηχανία, ώστε και οι στόχοι να επιτευχθούν, αλλά και το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης να είναι βιώσιμο, παράλληλα με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την διατήρηση της απασχόλησης στα σημερινά δεδομένα.
Η διοίκηση του ΣΦΕΕ στην επιστολή της κάνει λόγο για συνέχιση των οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων, αντί της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν στην εξοικονόμηση πόρων και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ολιγωρία στην προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε υπέρογκη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης πέρυσι, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να καλούνται να καταβάλλουν clawback της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ή αλλιώς να χορηγούν δωρεάν ένα στα τέσσερα εξωνοσοκομειακά φάρμακα και ένα στα τρία νοσοκομειακά, σημειώνοντας συνολική αύξηση έναντι του 2015 της τάξης του 40% περίπου.
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του, ότι πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και επίσης κανένας κλάδος στη χώρα δεν βρίσκεται να επιστρέφει στο κράτος ποσά πάνω από το 30% του τζίρου του – προ φόρων. Τονίζει ιδιαίτερα, ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα όχι μόνο αποτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των επενδύσεων στη χώρα από τις εταιρίες του κλάδου, αντίθετα οδηγεί σε αποεπένδυση, ακόμη και από τις ελάχιστες κλινικές μελέτες που διενεργούνται στη χώρα.
Βλέποντας τη μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση του clawback κατά 30% να εξανεμίζεται, ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι το τέλος εισόδου 25% για ένταξη στη λίστα συνταγογράφησης των νέων φαρμάκων, η ενοποίηση των rebate σε ένα, αυξημένο σε σχέση με τα ισχύοντα και οι κλειστοί προϋπολογισμοί για ορισμένες παθήσεις, θα στερήσουν από τους ασθενείς νέες θεραπείες για διάστημα τουλάχιστον 2-4 ετών.
Και ως παράδειγμα φέρνει την έγκριση 43 νέων θεραπειών για καρκίνο και σπάνιες παθήσεις την τελευταία διετία, υπογραμμίζοντας ότι καμία τέτοια θεραπεία δεν θα είχε εγκριθεί αν ίσχυαν τα επιχειρούμενα μέτρα. Καταλήγοντας, ο ΣΦΕΕ ζητά να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (σύσταση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, αξιολόγηση καινοτομίας, συμφωνίες όγκου τιμής κοκ.) αλλά και διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας, προς την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την Υγεία που θα υπηρετεί και την κοινωνία και την οικονομία.
Πηγή: Healthmag.gr