Σε εξέλιξη είναι το FINTECH FORUM, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences , στο ξενοδοχείο N.J.V Athens Plaza.
Το συνέδριο, με Scientific Partner τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. επικεντρώνεται στους τρόπους δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν καινοτόμες ψηφιακές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στους τρόπους αξιοποίησης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρα μας.
Η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, Head of Fintech Innovation Hub, Σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ στην ομιλία της αναφέρθηκε στο Innovation Hub, το οποίο αποτελεί ένα εξειδικευμένο σημείο επαφής για τις εταιρείες, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες αρχές σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες FinTech και να αναζητήσουν μη δεσμευτικές οδηγίες/πληροφορίες σχετικά με την κανονιστική συμμόρφωση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, επιχειρηματικών μοντέλων, σχετικά με απαιτήσεις αδειοδότησης και ρυθμιστικές/εποπτικές προσδοκίες. Όπως εξήγησε, πίσω από το Innovation Hub είναι μια ομάδα στελεχών της ΤτΕ που απαντά στις ερωτήσεις. Παρέθεσε δε, τις τέσσερις πιο βασικές κατηγορίες ερωτημάτων. Συγκεκριμενα, 28% των ερωτήσεων αφορούν στις κανονιστικές απαιτήσεις για άδεια AISP / PISP / ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος, 12% αφορούν σε θέματα identity management (βάσει του Κανονισμού eIDAS), KYC και digital onboarding, 8% αφορούν σε ανοιχτή τραπεζική (open banking) και APIs και 8% αφορούν σε blockchain / cryptocurrencies / stablecurrencies. Αυτά τα ερωτήματα προήλθαν κυρίως από startups και εταιρείες τεχνολογίας και κανένα από τα εποπτευόμενα ιδρύματα. Πρόσθεσε δε ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας έδειξε ότι η ΤτΕ δεν εμποδίζει το Digital On Boarding αρκεί να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων και του πελάτη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Regulatory Sandbox, το οποίο αποτελεί ένα περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης που έχει δημιουργηθεί από ρυθμιστικές αρχές, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και σε άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν
ζωντανές δοκιμές σε ελεγχόμενο περιβάλλον για χρηματοπιστωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν της τεχνολογία, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής. Επισήμανε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 Regulatory Sandbox σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, το σημαντικότερο από όλα στην Μ. Βρετανία. Πρόσθεσε δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε επίσημη αίτηση στις 12/10/2019, μέσω της Eλληνικής Kυβέρνησης, για να λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSP), προκειμένου να δημιουργήσει ένα regulatory sandbox στην Ελλάδα. Κλείνοντας, στάθηκε σε ένα μέρος του οράματος της ΤτΕ για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό του κοινού (μέσω της νέας ιστοσελίδας www.bankofgreece.gr, δράσεων μουσείου, ομιλιών), την προώθηση της καινοτομίας (μέσω τουFinTech Hub), να βοηθήσει την κυβέρνηση στην ανανέωση των νόμων σχετικά με το FinTech (μέσω του regulatory sandbox), τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού εσωτερικά στην Τράπεζα και τις τις πρωτοβουλίες της διοικητικής αναδιοργάνωσης της Τράπεζας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Βλάχος, Σύμβουλος Στρατηγικής για την Ευρώπη της N26, στην ομιλία του επισήμανε ότι 7 στους 10 millenials θα προτιμούσαν να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους από την τράπεζα και 1 στους 3 είναι έτοιμος να αλλάξει τράπεζα στις επόμενες 90 ημέρες. Ανέφερε δε ότι σε πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις, καταγράφηκε ότι μόλις το 26% των Ελλήνων εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα. Υπογράμμισε ότι παγκοσμίως, ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον ώριμος για αλλαγή, ενώ πλέον η τεχνολογία μεταμορφώνει ολόκληρους κλάδους και επικαλέστηκε παραδείγματα μεγάλων εταιρείων που έχουν αλλάξει τον τρόπο που παραγγέλνουμε φαγητό και το πως βλέπουμε τηλεοπτικά προγράμματα. Ο κ. Βλάχος ανέφερε επίσης τι προσφέρει η N26 στους πελάτες της. Μια τράπεζα που ο κόσμος αγαπά να χρησιμοποιεί, εύκολη στην χρήση, απόλυτα φορητή, με μηδενική γραφειοκρατία και πλήρη διαφάνεια, ενώ εξατομικεύει την τραπεζική εμπειρία για να δώσει μεγαλύτερη αξία στους πελάτες της. Κλείνοντας, σημείωσε ότι η N26 φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη παγκόσμια λιανική τράπεζα και στόχος της είναι να αποκτήσει 100.000.000 πελάτες τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Ελλάδα ο στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει τη πελατειακή της βάση.
Το FINTECH FORUM συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.