Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες είναι ικανές να απορροφήσουν τις αναταράξεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο βασικός κίνδυνος αφορά στην μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όμως ο κίνδυνος αυτός δεν αναμένεται να προκαλέσει συστημική κρίση.
«Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν πρακτικά εκμηδενίσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος και τις ελληνικές τράπεζες, επομένως οι άμεσες ζημιές από μία χρεοκοπία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η έκθεσή τους σε ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει τους μηχανισμούς αποτροπής κρατικής χρεοκοπίας και μετάδοσης της κρίσης».
Αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεπάγονται ότι ένα Grexit δεν αναμένεται να προκαλέσει συστημική κρίση όπως αυτή που σημειώθηκε το 2012. Η άποψη αυτή, σύμφωνα πάντα με την Fitch, ενισχύεται από τις αντιδράσεις των αγορών.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αποδόσεις των 5ετών CDS της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν διευρυνθεί κατά 20-30 μονάδες βάσης, όμως κινούνται στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του έτους και πολύ χαμηλότερα από το 2012.
Παρ’ όλα αυτά, η πιθανή αντίδραση της αγοράς είναι δύσκολο να προβλεφθεί και μία έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις και αυξημένη μεταβλητότητα.
Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού κλάδου μετακυλύουν τον αντίκτυπο των όποιων αναταράξεων στον απόηχο ενός Grexit. Οι ασφαλιστικές Ζωής μπορούν σε γενικές γραμμές να περάσουν τις επενδυτικές ζημιές στους ασφαλισμένους. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό όταν τα χρηματιστήρια υποχωρούν γιατί αφορά τα unit-linked προϊόντα τα οποία αποτελούν λογιστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της έκθεσης των ασφαλιστικών στις αγορές.