Η ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από τη Βουλή μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Απαιτείται τώρα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα, τονίζει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, μόνο ένας συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την ευρωζώνη, παράδοσης από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και μετακύλισης του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
“Μετά το ελληνικό PSI τον Απρίλιο, το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, οπότε λίγα μπορούν να κερδηθούν από ένα περαιτέρω κούρεμα των ιδιωτών”, τονίζει.
“Λογικά, τα νέα μέτρα λιτότητας θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα επιτρέψουν εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί και εκτελεστικοί κίνδυνοι λόγω και των κοινωνικών αναταραχών, ενώ είναι μάλλον απίθανη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εν όψει δυο ακόμη ετών λιτότητας”, εκτιμά.
H Fitch πιστεύει ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δυο χρόνια, έως το 2016, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας, αλλά θα αύξανε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2013-2016 κατά 22 δισ. ευρώ. (Sofokleous.gr)