Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις και έσβησαν τα χαμόγελα για το ΙΚΑ. Πριν ένα μήνα, το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ εξέδωσαν θριαμβευτικές ανακοινώσεις με τις οποίες σημείωναν το γεγονός ότι για 1η φορά μετά το 2010, δεν θα χρειαστεί δανεισμός του εν λόγω ταμείου από τους τομείς ασφάλισης του Δημοσίου και της ΔΕΗ για να καταβληθούν οι συντάξεις (του Σεπτεμβρίου).
Χθες, όμως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ κατήγγειλε ότι η διοίκηση του ταμείου θα ζητήσει ενίσχυση από τον «κουμπαρά» των ταμείων, δηλαδή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα οι συντάξεις μέχρι τέλος του 2016.
Η πρακτική αυτή έχει ακολουθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μιας και τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές έχουν πέσει κατά 10%-15% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως το ΑΚΑΓΕ συγκεντρώνει πόρους από ειδικές εισφορές στις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ και από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την ενίσχυση του ασφαλιστικού μετά το 2019, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία μεγάλη συνταξιοδοτική έξοδος της «γενιάς του Πολυτεχνείου».
Ωστόσο, αντί για 9 δισ. ευρώ σε 2-3 χρόνια από σήμερα , το ΑΚΑΓΕ δεν προβλέπεται να έχει συγκεντρώσει έως τότε πάνω από 4,5-5 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντλούν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού τους.
Τι γίνεται, όμως, με τους πόρους που έχει συγκεντρώσει ο ΑΚΑΓΕ από κρατικά έσοδα, μιας και αυτά δεν μπορούν να «πειραχτούν» μέχρι το 2019 (σε αντίθεση με τους πόρους από εισφορές, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν προσωρινά ελλείμματα ταμείων κύριας ασφάλισης); Αυτοί έχουν συγκεντρωθεί στην ΤτΕ και το πιο πιθανόν είναι να έχουν μετατραπεί σε ρέπος με το Δημόσιο, δηλαδή να έχουν γίνει «δάνειο» προς το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες του.