Τις ζημιές μετά από μια φυσική καταστροφή κατατάσσουν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο οι ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σύμφωνα με στοιχεία παγκόσμιας έρευνας που κάνει κάθε χρόνο η Allianz.
Της Βίκυς Γερασίμου
Με τις επιπτώσεις από τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία του 2023 αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών να επηρεάζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων στην χώρα και τις προβλέψεις επιστημόνων για τα φαινόμενα που μπορεί να εκδηλωθούν οι ιδιοκτήτες μικρών, μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων κατατάσσουν ως κυριότερη απειλή στη λειτουργία των εταιρειών τους τις φυσικές καταστροφές.
Ειδικότερα σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που δηλώνει ότι μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι Hackers στην Ελλάδα το 44%, δήλωσαν ότι η χειρότερη απειλή είναι η διακοπή εργασιών και οι ζημιές μετά από μία φυσική καταστροφή .
Εν συνεχεία ακολουθούν οι κυβερνοεπιθέσεις με 33% στη δεύτερη θέση, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, με ποσοστό 30% και οι δύο. Σημαντική είναι η άνοδος των κινδύνων από πυρκαγιές και εκρήξεις (22%) και από διακοπές στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αλυσίδα εφοδιασμού (15%). Αντίθετα, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η ενεργειακή κρίση σημειώνουν μείωση σε σχέση με το 2024, ενώ η κλοπή, η απάτη και η διαφθορά κάνουν την εμφάνισή τους στην έρευνα, με ποσοστό 11%.
Άλλες χώρες που αξιολογούν τις φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.οκ. σαν το μεγαλύτερο ζήτημα που τους απειλεί είναι κράτη που επίσης ήρθαν πρόσφατα αντιμέτωπα με μεγάλα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα όπως η Αυστρία, η Κροατία, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Τουρκία.