Καµπανάκια κινδύνου για τις χρέη της αγοράς που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδηµίας, για την ελλειµµατική πρόσβαση των µικροµεσαίων εταιρειών στην τραπεζική χρηµατοδότηση, για τον κίνδυνο να υπάρξει βροχή λουκέτων τους επόµενους µήνες, αν η µεσαία και προς τα κάτω ζώνη των επιχειρήσεων δεν χρηµατοδοτηθεί σωστά, καθώς και για τις απρόσµενες εξελίξεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την πρωτόγνωρη αύξηση του ενεργειακούς κόστους, κρούει ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, µιλώντας στο ΑΜ µε αφορµή την ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ, µετά την απρόσµενη απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου.
συνέντευξη του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου της ΚΕΕΕ, του ΕΕΑ και ιδρυτή της Mega Brokers στον Πλάτωνα Τσούλο και το “am” (τεύχος 90)
- Τονίζει επίσης ότι η πανδηµία µας δίδαξε ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδοµένο, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για την προσαρµογή όλων στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
- Αναφερόµενος στην ασφαλιστική αγορά, τόνισε ότι από την κυβέρνηση έχει λάβει δεσµεύσεις, έχουν γίνει κατανοητά τα όσα διεκδικούµε και περιµένουµε τις αποφάσεις.
- Ανάµεσα στα θέµατα αυτά είναι φορολογικά και ασφαλιστικά για την ασφαλιστική διαµεσολάβηση, η δηµιουργία κινήτρων για την ασφάλιση των πολιτών και θέµατα λειτουργικότητας του επαγγέλµατος και των φορέων που σχετίζονται µε αυτό.
∆ιευκρινίζει, δε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες να προσεγγιστούν δηµόσιος και ιδιωτικός τοµέας για να φέρουν µε την συµπόρευσή τους λύσεις σε βασικά θέµατα όπως της περίθαλψης, της σύνταξης, της γενικότερης ασφάλισης των πολιτών, και της προστασία της περιουσίας τους από ακραία καιρικά φαινόµενα και άλλες καταστροφές.
Θα θέλατε να µας περιγράψετε την πρώτη «εικόνα» που σχηµατίσατε για την αγορά, από την υψηλότερη συνδικαλιστική της θέση, αυτή του Προέδρου της ΚΕΕΕ, θέση στην οποία αναδειχθήκατε πολύ πρόσφατα;
Η οµόφωνη εκλογή µου στη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έγινε πριν από περίπου ένα µήνα. Και µέσα σε αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα επιβεβαίωσα όσα γνώριζα για την κατάσταση της αγοράς και από τη θέση του Προέδρου του ΕΕΑ. Τα προβλήµατα είναι πάρα πολλά, βιώνουµε όλοι µία εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την επιχειρηµατικότητα και απαιτείται ένα ευρύ φάσµα δράσεων για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της χώρας.
Θα περίµενε κάποιος να ήταν κάπως καλύτερα τα πράγµατα στην περιφέρεια αλλά και εκεί το επιχειρείν είναι αντιµέτωπο µε µεγάλες προκλήσεις. Κοινό σηµείο της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, η δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των οφειλών που συσσωρεύθηκαν µέσα στην πανδηµία, η αδυναµία τους να εξασφαλίσουν ένα τραπεζικό δάνειο για να κινηθούν, το άγχος και ο φόβος για το «αύριο», η αγωνία για το πως θα ξεπεράσουν το κύµα των ανατιµήσεων που προσθέτει κινδύνους. Η κρισιµότητα της εποχής αυξάνει και το µερίδιο ευθύνης µου, καθώς οι επιχειρήσεις περιµένουν από την ΚΕΕΕ και από το κάθε επιµελητήριο ξεχωριστά τις ενέργειες εκείνες που θα συµβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηµατικού κλίµατος.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αποτέλεσε µια από τις ισχυρότερες φυσιογνωµίες της επιχειρηµατικής κοινότητας. Η απρόσµενη απώλειά του άφησε ένα σηµαντικό κενό στην αγορά κι ο ίδιος µια µεγάλη παρακαταθήκη. Τι θα ξεχωρίζατε από τη δράση του και πώς θα συνεχίσετε το έργο του;
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπήρξε µία προσωπικότητα που προσέφερε πάρα πολλά και στον επιµελητηριακό θεσµό και στην επιχειρηµατική κοινότητα. Η ξαφνική απώλεια του µας συγκλόνισε όλους. Και πρέπει να τονίσω ότι «έφυγε» προσπαθώντας να προστατεύσει την περιουσία από τις φλόγες, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών. Απολάµβανε τον σεβασµό όλων και ήταν κάτι που κέρδισε µε την στάση του στο δηµόσιο βίο. Αυτό πλέον που οφείλουµε να κάνουµε, σεβόµενοι το έργο του, είναι να πάµε την ΚΕΕΕ ένα βήµα παραπέρα από το σηµείο που την άφησε ο εκλιπών. Αυτός είναι ο στόχος µου. Η περαιτέρω αναβάθµιση της ώστε να επιτελέσει µε επιτυχία το θεσµικό της ρόλο, δηλαδή αυτόν του συµµάχου της επιχειρηµατικότητας και του συµβούλου της Πολιτείας.
Ποιες θα είναι οι κύριες – άµεσες προτεραιότητές σας για την επιχειρηµατική κοινότητα, την οποία πλέον εκπροσωπείτε στο σύνολό της;
Το βασικό θέµα που πρέπει να αντιµετωπίσει η ΚΕΕΕ, είναι τα προβλήµατα που δυναµιτίζουν την προσπάθεια ανάκαµψης του επιχειρείν. Σηµαντικότερο όλων η αύξηση του ιδιωτικού χρέους που πλέον έχει ξεπεράσει τα 260 δισ. ευρώ και απειλεί τη βιωσιµότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ «ναρκοθετεί» τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονοµίας µας.
Για αυτό και ήδη ως ΚΕΕΕ έχουµε καταθέσει προς την κυβέρνηση την επίσηµη θέση µας που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή µέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» µέσα στην πανδηµία. Μάλιστα ήταν µία από τις προτάσεις µας που έθεσα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος µας τίµησε µε την παρουσία του κατά τη διάρκεια της Γενικής µας Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη. Έθεσα όµως και άλλα θέµατα για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση.
Όπως αυτό της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης. Σύσσωµη η επιµελητηριακή οικογένεια πιστεύει ότι πρέπει από αυτούς τους πόρους να στηριχθούν αποφασιστικά οι επιχειρήσεις µας, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πολύ δύσκολο διάστηµα. Μας απασχολεί επίσης το θέµα της ελλιπούς χρηµατοδότησης από τις τράπεζες. Σήµερα το 85% των επιχειρήσεων της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισµό. Χωρίς ενίσχυση της ρευστότητας όµως, κανένα οικονοµικό µοντέλο δεν µπορεί να προχωρήσει. Άρα, απαιτείται και η αλλαγή στάσης του τραπεζικού συστήµατος αλλά και η δηµιουργία νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων. Στις άµεσες προτεραιότητες του οικονοµικού επιτελείου πρέπει να είναι και η περαιτέρω µείωση της φορολογίας, ειδικά του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Οι ανατιµήσεις πλήττουν και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και αν οι πολίτες δεν έχουν εισόδηµα που θα διατεθεί στην κατανάλωση, οι τζίροι των επιχειρήσεων θα µειωθούν δραµατικά. Κάτι που ειδικά για τις µικρότερες µπορεί να προκαλέσει το κλείσιµο τους. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σηµαντικό να αντιµετωπιστούν οι αυξήσεις στην τιµή του ρεύµατος, καθώς συµπαρασύρουν µία σειρά άλλων ανατιµήσεων ενώ «απογειώνουν» το ενεργειακό κόστος που είναι ήδη υψηλό για τις επιχειρήσεις. Στις κύριες προτεραιότητες συγκαταλέγω και τις εξελίξεις στις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Και για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις έχουµε καταθέσει µία σειρά αιτηµάτων, ενώ η πρώτη µου ενέργεια µετά την ανάληψη της νέας µου θέσης ήταν η επίσκεψη µου σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, δηλαδή στις περιοχές που είχαµε τις περισσότερες καταστροφές από τις πυρκαγιές.