Αυτό που απευχόμασταν όλοι τελικά έγινε και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πλέον και στην Ευρώπη. Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους άμαχους, η ουκρανική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται και από τη «βουτιά» που κάνουν μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια.
Ειδικότερα όμως για τη χώρα μας υπάρχει έντονη ανησυχία για τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, ενώ αν συνεχιστεί η κρίση τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αρνητικές εξελίξεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως στον τουρισμό.
Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο που το κύμα της ακρίβειας απειλεί τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων. Χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είχαμε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίμηση μου ήταν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30% ενώ και ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε κοντά στο 8%. Πλέον φοβάμαι ότι εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οι εκτιμήσεις μου, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.
Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί δυνατά και ελπίζω να το ακούσουν οι εταίροι μας και να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να αντέξουν το νέο πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει όσο το δυνατόν εντονότερη πίεση, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να μη χαθεί ο έλεγχος και να μη βιώσουμε στη χώρα μας μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων.
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου