Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (25/4) ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, έδωσε καθαρά το στίγμα της νέας οργανωτικής αντίληψης που η εταιρεία, πρωτοποριακά για την Ελλάδα σε τόσο μεγάλη έκταση, εισάγει στη δομή και λειτουργία της.
Πρόκειται για μια σειρά αλλαγών στη λογική ενός πολύ πιο ευέλικτου οργανωτικού σχήματος και τρόπου εργασίας.
Στο νέο agile μοντέλο, που εξελίσσεται τμηματικά από το 2019 και ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο με τη φάση του τελευταίου, τέταρτου «κύματος», όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της INTERAMERICAN «δεν υπάρχει μια ιεραρχία κάθετη στον οργανισμό, αλλά οριζόντιες ομάδες». Όπως εξηγεί, «οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στους οποίους παρέχεται η αυτονομία να αποφασίζουν καταργώντας την ιεραρχία, έχουν πολύ καλύτερη γνώση και αντίληψη του τί πρέπει να γίνει στον τομέα της ευθύνης τους», παρατηρώντας πως έτσι επιταχύνεται και η διαδικασία προόδου ενός θέματος. «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στο agile μοντέλο λειτουργείς με σχέσεις, ενώ στο παραδοσιακό λειτουργείς με κανόνες» τονίζει ο κ. Καντώρος, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των tribes (φυλών) που έχουν σχηματισθεί.
Ακόμη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN σημειώνει πως το νέο, ευέλικτο μοντέλο συγκυριακά συνδέθηκε πολύ αποτελεσματικά με την αναγκαιότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Ήδη, σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προχώρησε σε νέα χωροθεσία με κατάργηση των κλειστών και προσωποποιημένων γραφείων, καθώς και στην απόφαση διατήρησης της τηλεργασίας σε ίση αναλογία χρόνου με την παρουσία στο γραφείο όταν περάσει η πανδημία, με επιλογή των εργαζομένων και βέβαια, σύμφωνα με τις ανάγκες της εργασίας και την απόδοση.
Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Γιάννης Καντώρος, αναφερόμενος ευρύτερα στην αγορά και στις επιπτώσεις της πανδημίας, υπογράμμισε την αύξηση της ευαισθησίας και συνειδητοποίησης του ρίσκου εκ μέρους των πολιτών.
Με αφορμή τα πρόσφατα deals, χαρακτήρισε ως αναμενόμενη τη συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς, που σε βάθος χρόνου θα έχει σημαντικά μικρότερο αριθμό εταιρειών Ζωής – αφού «δεν θα έχει νόημα η διατήρηση μικρών χαρτοφυλακίων», αλλά και στον κλάδο των Γενικών ασφαλίσεων, όπου υπάρχει ήδη πολυδιάσπαση. Για τον κλάδο Υγείας, παρατήρησε ότι «εντείνεται ο ασφαλιστικός προβληματισμός από τη μεγάλη συγκέντρωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, καθώς μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον καταναλωτή».