Το 2ο Συνέδριο για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, που οργανώθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και από τον Νίκο Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, έδωσε μηνύματα και για τον Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό.
Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤERAMERICAN -η οποία ήταν χορηγός του Συνεδρίου- ανέπτυξε με στοιχεία το θέμα της υστέρησης της ασφαλιστικής γνώσης στους Έλληνες πολίτες. Κάθε πρωτοβουλία για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, όπως είπε ο ομιλητής, έχει νόημα κοινωνικής υπευθυνότητας και συνδέεται με την αναγκαιότητα του Aσφαλιστικού Αλφαβητισμού. «Η αξιοποίηση της γνώσης και η ικανότητα στο να βρίσκει και να αξιολογεί κάποιος πληροφορίες για ασφαλιστικά προγράμματα, καθώς και για να επιλέγει ένα σχέδιο ασφάλισης με βάση τις ανάγκες του, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ζωής του – κυρίως στους τομείς της υγείας και της οικονομικής κατάστασής του» τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, υπογραμμίζοντας πως «αν θέλουμε πραγματικά να εξασφαλίσουμε σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων στην Ελλάδα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια καλά ενημερωμένη βάση καταναλωτών στην ιδιωτική ασφάλιση».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΝΤERAMERICAN, το έλλειμμα ασφαλιστικών γνώσεων αντανακλάται στην ιδιαίτερα χαμηλή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία -μόλις στο 2% περίπου του ΑΕΠ στη χώρα μας, επί πολλά χρόνια- όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 9%, ενώ στις Η.Π.Α. και τη Γαλλία υπερβαίνει το 11%. Είναι χαρακτηριστικό πως στην υγεία, παρ’ ότι η ανταποδοτικότητα του δημοσίου συστήματος είναι πολύ χαμηλή, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας είναι ακόμη χαμηλότερη – υπολογίζεται περί το 1%. Έτσι, ο Aσφαλιστικός Aλφαβητισμός στον τομέα της υγείας αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία, το παράδειγμα του μόλις 16% των ασφαλισμένων κατοικιών από το σύνολο των 6,3 εκατομμυρίων που είναι καταγεγραμμένες, δηλώνει ομοίως υστέρηση ασφαλιστικής συνείδησης.
Στο «δια ταύτα», ο Γιάννης Καντώρος επεσήμανε ότι «η επικοινωνία για την ασφάλιση θα πρέπει να ενταθεί και για να γίνει πιο αποτελεσματική, να βασιστεί στην απλούστευση των βασικών εννοιών, στην αξιοποίηση του διαδικτύου και σε εκπαίδευση των πολιτών με σύγχρονες πρακτικές, στη συνεχή εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων της ασφαλιστικής αγοράς, στην έρευνα και σε οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών». Για την ΙΝΤERAMERICAN, όπως τόνισε ο ομιλητής, ο στόχος της ποιοτικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη των βασικών γνώσεων για την οικονομία και το χρήμα από τις μικρές ηλικίες, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει την έκδοση εικονογραφημένων βιβλίων του καθηγητή Νίκου Φίλιππα για την αποταμίευση και τον οικονομικό προγραμματισμό, με τα οποία απευθύνεται σε παιδιά.