Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική επιστήμη μεταβάλλει την παγκόσμια κοινωνία και οδηγεί στην επέκταση των ποιοτικών χρόνων ζωής των ανθρώπων μετά από τη συνταξιοδότηση. Όπως εξήγησε μιλώντας χτες στο συνέδριο του Economist o Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, το 2050 στην Ευρώπη 1 στους 3 θα είναι άνω των 60 ετών.
Αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την αναγνώριση της συμπληρωματικότητας του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται τόνισε ότι “το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αλλά αυτό συνεπάγεται επίσης μεγάλο οικονομικό κόστος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα, αφ’ ενός διότι βρίσκεται δημογραφικά σε χειρότερη θέση από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και αφ’ ετέρου διότι τα δημόσια οικονομικά είναι περιορισμένα.
Εδώ έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση να δράσει συμπληρωματικά, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκλήσεις, σχετικές με την κερδοφορία, το ρυθμιστικό πλαίσιο, το πώς ανταποκρίνεται στις αλλαγές αλλά και το πώς συνεργάζεται με τους πελάτες της, που είναι πλέον πολίτες ενός ψηφιακού κόσμου”.
Κίνδυνος αντικατάστασης των εταιρειών
Ως προς το τελευταίο, επισημάνθηκε ο κίνδυνος αντικατάστασης των ασφαλιστικών εταιρειών από άλλους «παίκτες». Για να υπάρξει ικανοποιητική πρόσβαση των πολιτών, χρειάζεται συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εκτίμησε ο κ. Καντώρος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Κλείνοντας, τόνισε ότι το «οικοσύστημα» της ασφάλισης υγείας διευρύνεται. Δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο το οικονομικό μέρος (αποζημίωση) αλλά και την πρόληψη και διαχείριση της υγείας. Αυτό είναι κάτι που περιμένουν οι καταναλωτές. Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου αλλά και επενδύσεις, και τέτοιου είδους μοντέλα θα έχουν μπει στην πράξη σε 3-5 χρόνια.