Ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα μας προσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται. Οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και του ασφαλιστικού κλάδου, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Γιώργος Κώτσαλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, την περίπτωση της Cosco στον Πειραιά, όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα ασφάλιστρα έφτασαν τα 2-3 εκατ. ευρώ και σημειώθηκε μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων όσον αφορά τις εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων.
Μιλώντας για το θέμα της Εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, εξήγησε ότι η ευθύνη αυτή ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αγορά δεν μπορεί να… αυτορυθμίζεται. Επίσης, ο κλάδος βρίσκεται σε θέση άμυνας από πλευράς Εποπτείας και κεφαλαιακών απαιτήσεων και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολος. Οι βασικές όμως κατευθύνσεις από τις εταιρείες θα τηρηθούν, πρόσθεσε.
Επεσήμανε την καλή σχέση που υπάρχει με την εποπτική αρχή και χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία και πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συμπράξεις όπως σε θέματα φυσικών καταστροφών, υγείας κ.λπ. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι σταθερότητα για να προχωρήσουν.
Ο κ. Κώτσαλος στάθηκε στη μεγάλη συμβολή της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελληνική Οικονομία, επισημαίνοντας, ότι το 2011 ο κλάδος κατέβαλε περίπου 3 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, 800 εκατ. ευρώ σε έξοδα διανομής, 1,2 δισ. ευρώ σε έξοδα λειτουργίας και 100 εκατ. ευρώ σε φόρους. Επίσης η αντοχή του κλάδου συγκριτικά με άλλους ήταν ικανοποιητική μέχρι σήμερα στην κρίση. Η πτώση οφείλεται στις ακυρώσεις παλαιών συμβολαίων, ενώ υπήρξε αύξηση των επενδυτικών προϊόντων.
Τα σημερινά αδιέξοδα, πρόσθεσε ο κ. Κώτσαλος, σε όλο τα φάσμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργούν την αναγκαιότητα της λύσης μέσα από την Ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτό ήδη έχει συμβεί στις Ευρωπαϊκές χώρες, όπου παντού δόθηκαν κάποια φορολογικά κίνητρα, σε συνδυασμό με και κάποιο στοιχείο υποχρεωτικότητας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά και την ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, καθώς αυτή είναι άλλωστε η δουλειά τους.
Ο κ. Κώτσαλος περιέγραψε το προφίλ του νέου καταναλωτή το οποίο διαμορφώνουν ο βαθμός εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που αισθάνεται και απαιτεί η αντιμετώπισή του να γίνεται με απλό τρόπο, με διαφάνεια και οι τιμές να είναι χαμηλές. Σημαντικό ρόλο πλέον σε όλα αυτά διαδραματίζουν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά χρειάζεται να επενδύσουν σημαντικά ποσά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία, καθώς και μέσα από το δοιαδίκτυο δημιουργούνται μεγάλες ομάδες και πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 8% – 10% των γενικών εξόδων των εταιριών, πολλά χρήματα επίσης κατευθύνονται σε ανάπτυξη Call Centers, κ.λπ.», πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να διευρύνουν τις επενδυτικές τους επιλογές και όχι να στηρίζονται μόνο σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και στα ακίνητα. Επεσήμανε, ότι η Ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας από τους πιο υγιείς θεσμούς και γι’ αυτό η τήρηση των βασικών αρχών και του ρόλου, είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στην εκπλήρωση των στόχων μας. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις παντού.
Κατά τα άλλα η εκδήλωση κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους και στις υπόλοιπες ομιλίες ακούσαμε πράγματα που ήταν ήδη γνωστά, χωρίς να προσθέσουν κάτι σημαντικό. Μοναδική εξαίρεση βέβαια ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργος που κατάφερε να γίνει «πρώτο θέμα» στα δελτία των 8 με τις δηλώσεις του περί κατώτατου μισθού.