Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου φιλοξένησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρο & Ιδρυτή του Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαου Φίλιππα προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα».
Ένα βιβλίο που χαρακτήρισε ο ίδιος ως ένα χρήσιμο εργαλείο έτσι ώστε μικροί και μεγάλοι να καταλάβουμε την οικονομική σχέση μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Μια σχέση που πρέπει να βασίζεται σε ένα υγιές άρρηκτο, κοινωνικό συμβόλαιο με υποχρεώσεις και δικαιώματα. Υποχρεώσεις & δικαιώματα που με τη σειρά τους είναι θεμελιωδώς ρεαλιστικά, και η εκπλήρωσή τους, και από τις δύο πλευρές, είναι ιερές στη λύση τους.
Διαβάστε επίσης: Γιάννης Καντώρος: «Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών»
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης ότι τα ελληνικά νοικοκυριά λειτουργούσαν για δεκαετίες με το μότο που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου, δηλαδή με τα χρήματα που δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Μέχρι την στιγμή βεβαίως που συνέβη το αντίθετο, και πολλοί νόμιζαν ότι το χρήμα, κάποια χρόνια πριν τη κρίση, άρχισε να φυτρώνει σε αφθονία. Σε αυτήν τη φάση, πολλοί συμπολίτες μας παρασύρθηκαν και έκαναν εσφαλμένες επιλογές. Τα σημαντικά κριτήρια της επιχειρηματικότητας, δεν ίσχυαν πια. Οι απαραίτητες γνώσεις, το ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα απαραίτητα κεφάλαια, όλα αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω με συχνά καταστροφικά αποτελέσματα. Επίσης, αυτή την περίοδο του άφθονου και εύκολου χρήματος, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να επενδύσουν τα χρήματά τους με έναν ριψοκίνδυνο τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, η ελληνική κοινωνία βίωσε τις επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, όχι μόνο οι νέοι, λειτούργησαν με άγνοια των βασικών κανόνων της αγοράς, του χρήματος και του κινδύνου. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επαρκώς θωρακισμένοι να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα και δεν μπορούσαν να αντισταθούν στους πειρασμούς, κυριευμένοι από την άγνοιά τους.