Το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κλάδου των εταιρειών Ασφάλισης Πιστώσεων, προς αναζήτηση νέων εργαλείων υποστήριξης της αγοράς, ώστε μέσα από ΣΔΙΤ να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, προτείνει ο Γενικός Διευθυντής της Atradius, Γ. Τζέης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «am», θεωρώντας ότι μια ανάλογη πρωτοβουλία θα ήταν ευεργετική για την οικονομία.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει δύσκολη την εξίσωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον Covid-19 και την όποια λύση δυσεύρετη.
Θεωρεί, δε, ότι θα βιώσουμε φαινόμενα πολύ πιο γρήγορα και έντονα σε σχέση με αυτά της πολυετούς κρίσης χρέους της χώρας, ενώ στις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας περιλαμβάνει τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και το πώς θα εξελιχθούν τα νέα κρούσματα, το βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας, όπως και το πότε θα βρεθεί ένα αξιόπιστο φάρμακο ή ακόμη και εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω lockdown.
Ο κ. Γεράσιμος Τζέης εκτιμά ότι η ύφεση για την Ελλάδα θα είναι φέτος αρκετά βαθιά, ωστόσο από το επόμενο έτος είναι πιθανό να δούμε μια ανάκαμψη της οικονομίας.
Πόσο επηρέασε η πανδημική κρίση τις καλύψεις στις ασφαλίσεις πιστώσεων;
Ο νέος κορωνοϊός Covid-19, επηρεάζει πλέον δραστικά την Παγκόσμια Οικονομία. Το φαινόμενο αρχικά εμφανίστηκε σε μια μακρινή επαρχία της Κίνας, πήρε διαστάσεις, εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες, στη συνέχεια και στην Ευρώπη και σε μερικές μόνο εβδομάδες ανακηρύχθηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν διαδοχικά σε όλες τις χώρες, σε μερικές δε δυστυχώς εκτός ελέγχου όπως και τα θύματα.
Τα μερικά ή ολικά lockdown που επιβλήθηκαν ήταν η αναμενόμενη αντίδραση από τις κυβερνήσεις, κάτι που όμως έπληξε παραπλεύρως τις οικονομίες των εκάστοτε χωρών.
Οι συνέπειες έγιναν ιδιαίτερα σοβαρές αφού μόνο η ανεργία στις πρώτες εβδομάδες αυξήθηκε δραματικά και επηρεάστηκε έτσι άμεσα η αγοραστική δύναμη και η ιδιωτική κατανάλωση.
Προκαλεί δέος το ότι ειδικά στην Αμερικανική Ήπειρο το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η ανεργία αυξήθηκε κατά 875.000 νέους ανέργους ενώ το 2020, έξι μόλις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι νέοι άνεργοι ήταν πάνω από 40 εκατομμύρια!
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Γεράσιμου Τζέη στο περιοδικό ασφαλιστικό marketing