Να αναλάβει την “κύρια” ευθύνη των αποζημιώσεων για τα τροχαία ατυχήματα ο εκκαθαριστής, δεδομένου ότι σε αυτόν έγκειται και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλείσει ή έχει ανακληθεί η άδεια τους, προτείνει ο κ. Γ. Βαλαής επικεφαλής του Επικουρικού Κεφαλαίου.
της Βίκυς Γερασίμου
Υπενθυμίζεται ότι με την ενσωμάτωση της Solvency II στην ελληνική έννομη τάξη από την 1η Γενάρη του 2016 το ΕΚ συνεχίζει να φέρει την υποχρέωση να αποζημιώνει τους δικαιούχους από τροχαίο ατύχημα, χωρίς ωστόσο να έχει καμία ανάμειξη στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εκάστοτε υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης.
Αντίθετα όλη τη διαδικασία της διαχείρισης φέρει εις πέρας ο εκκαθαριστής και το Επικουρικό Κεφάλαιο βρίσκεται έκτο σε προτεραιότητα στη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων μετά από τα έξοδα εκκαθάρισης, τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και τα εχέγγυα των απαιτήσεων. “Από τη στιγμή που το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν υπεισέρχεται στη διαχείριση της περιουσίας δημιουργείται ένα εύλογο κενό για το πως θα αποζημιώσει.
Επομένως θα έπρεπε η εκκαθάριση να πληρώνει τις ζημιές και μετά από την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, το μέρος των αποζημιώσεων που δεν έχουν διεκπεραιωθεί να περνά στο ΕΚ. Η εξέλιξη αυτή θα υπάρξει είτε μέσα από μία πιο διευρυμένη ερμηνεία του νόμου είτε -και αυτό επιθυμούμε- μέσα από νομοθετική παρέμβαση”.
Όπως εξηγεί σήμερα το έλλειμμα του Επικουρικού ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και για να περιοριστεί απαιτείται να υπάρξει η δυνατότητα εκποίησης ακινήτων κάτω από την αντικειμενική τους αξία ώστε να μπορεί ο φορέας να αξιοποιήσει την υπάρχουσα περιουσία.
Το πλαφόν των 6.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη
Ανοιχτό θέμα για το Επικουρικό Κεφάλαιο παραμένει και το αν τελικά θα τεθεί πλαφόν στις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, καθώς εάν η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική και δεν υπάρξει όριο στις αποζημιώσεις ο φορέας θα επιβαρύνεται με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω κ.Βαλαή(αν και θα γνωρίζετε καλύτερα απο εμένα λόγω της θέσης σας και της μόρφωσή σας)οτι το πρόβλημα αυτό με τις εκκαθαρίσεις λύθηκε
με το Ν4438/2016 Αρθρο 53 ΦΕΚ 220/28-11-16 .Θα ήθελα όμως εσείς να μου απαντήσετε στο εξης.Τη στιγμή που οποιοδήποτε ακίνητο πλεον βασει του αναθεωρημένου Κ.Π.Δ μπορεί να εκποιηθεί στην αγοραία του αξία και όχι στην αντικειμενική του γιατί να εξαιρείται η ακίνητη περιουσία του Ε.Κ?