Στη στρατηγική στόχευση της Comergon σε εταιρικούς λογαριασμούς, τη διεθνή δραστηριοποίησή της και τις σχέσεις που έχουν δομηθεί σε βάθος χρόνου με brokers του εξωτερικού αναφέρεται ο Γιώργος Ζαφειρίου, Partnet & CEO στην Comergon SA σε συνέντευξή του στο «am».
Αναλύει τις διαφορές μεταξύ εγχώριων και αλλοδαπών αγορών και εξηγεί γιατί η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να καλύψει την πανδημία.
στη Βίκυ Γερασίμου
Ποια είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Comergon για το 2019;
H Comergon έκλεισε το 2019 με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 927.000 ευρώ, εκ των οποίων το 8% προέρχεται από την δραστηριοποίησή μας στην Κύπρο. Η Εταιρεία εστιάζει μόνο σε corporate λογαριασμούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις επί personal lines, και στο πλαίσιο αυτό εξυπηρετεί όλο το φάσμα των ασφαλιστικών αναγκών τους ανεξαρτήτως κλάδου. Έχει ίσως ενδιαφέρον να αναφέρω ότι επειδή οι πελάτες μας είναι εταιρείες, των οποίων τα οχήματα είναι φορολογικά συμφέρον να «αποκτώνται» μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης όπου η ασφάλιση συμπεριλαμβάνεται από τον πάροχο, οι ασφαλίσεις οχημάτων στο χαρτοφυλάκιό μας αποτυπώνονται με ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, μόλις 1%. Επίσης, το 56% των εσόδων μας προκύπτει από ομαδικές ασφαλίσεις ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης και το υπόλοιπο αφορά γενικούς κλάδους.
Έχει εξωστρεφή προσανατολισμό η Εταιρεία;
Περίπου το 52% των εσόδων μας προέρχονται από πολυεθνικούς λογαριασμούς. Λόγω των μακροχρόνιων και ισχυρών δεσμών που έχουμε δημιουργήσει επί 25 έτη με brokers του εξωτερικού, χειριζόμαστε μαζί τους λογαριασμούς πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι συνεργασίες αυτές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές στις ασφαλιστικές πρακτικές κάθε αγοράς και το πώς σκέφτονται εν προκειμένω οι εταιρείες για τα ασφαλιστικά τους θέματα ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους. Είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η ασφάλιση λόγου χάρη Περιουσίας νοείται, είτε στο σχεδιασμό είτε στην εφαρμογή, με τον ίδιο τρόπο στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αμερική και την Αγγλία (αν και οι βασικές αρχές δεν διαφοροποιούνται). Μέσα από τη διαδικασία αυτή έχουμε βελτιώσει και το know-how μας, έχοντας πληροφόρηση των εξελίξεων από όλες τις σημαντικές αγορές.
Σε τι διαφοροποιείται η εγχώρια αγορά με αυτή του εξωτερικού;
Οι αγορές στο εξωτερικό είναι αρκετά πιο προοδευμένες, με πολύ ευκολότερη δυνατότητα αποδοχής και μεγάλα όρια σε πολύπλοκα αιτήματα για κλάδους όπως η αστική ευθύνη επαγγελματιών πολύ περισσότερων αντικειμένων, η γενική εμπορική αστική ευθύνη (σε αντιδιαστολή με την αστική ευθύνη λειτουργίας χώρου), το D&O, η ασφάλιση περιουσίας σε βάση λεκτικού ΚΠΚ, οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις κ.ά. Σε επίπεδο local capacity, του κινδύνου δηλαδή που μπορεί να αναλάβει η ελληνική αγορά πριν ξεκινήσει να στρέφεται σε fac αντασφαλίσεις, θα λέγαμε ότι είναι λίγοι οι λογαριασμοί που χρειάζονται υποστήριξη από το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά ως επί το πλείστον μπορεί να παραθέσει τα όρια που ζητούνται στην Ελλάδα. Πρέπει ωστόσο να καταστήσουμε σαφές ότι οι περιπτώσεις που οι μεσίτες αναζητούν να καλύψουν ευρύτερους ή υψηλότερους κινδύνους είναι λίγες συγκριτικά. Γνωρίζουμε ότι δεν θα βρούμε όλες τις λύσεις που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να στραφούμε και στο εξωτερικό. Για αυτό και είναι άδικο να πει κανείς ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα υστερούν. Εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε κάποιο βαθμό αν υπήρχε ο απαιτούμενος όγκος εργασιών στις ειδικές αυτές περιπτώσεις.
Η πανδημική κρίση έχει αναδείξει ζητήματα στα οποία η ασφαλιστική αγορά πρέπει να επανεξετάσει τον προσανατολισμό της;
Στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά η ρητή κάλυψη της απώλειας εσόδων/κερδών λόγω πανδημίας δεν υπάρχει…