Από τον τεχνολογικό γίγαντα του Facebook Inc. μέχρι τις βιβλιοθήκες και τα σχολεία, όλοι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις υπόκεινται πλέον στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που έχει σαν κύριο στόχο να αποκτήσουν στην ψηφιακή εποχή οι άνθρωπποι μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών. Για να φτάσει ο GDPR στην τελική του μορφή χρειάστηκαν χιλιάδες δικηγόροι, χρόνια προγραμματισμού και δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Πλέον μπορείτε να περιμένετε ελάχιστη ανοχή”, προειδοποιεί ο Andrea Jelinek, ο Αυστριακός αρμόδιος για τον Κανονισμό που τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 25 Μαΐου. “Εάν υπάρχουν λόγοι για να προειδοποιήσουμε, θα προειδοποιήσουμε. αν υπάρχουν λόγοι για να επιπλήξουμε, θα το κάνουμε και αν έχουμε λόγους να επιβάλουμε πρόστιμο, θα προχωρήσουμε στο πρόστιμο”, δήλωσε ο 57χρονος Jelinek στους δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε εάν κάποιες ρυθμιστικές αρχές είναι πιο επιεικείς από άλλες, απάντησε ότι «αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον».
Η ιδιωτικότητα από ένα εξειδικευμένο θέμα έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για επικεφαλής κολοσσιαίων ομίλων και εταιρειών όπως ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος έχει τεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για το πώς τα δεδομένα περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών και των φίλων τους δόθηκαν σε συμβουλευτική επιχείρηση με συνδέσμους με την προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ του Donald Trump.
Βαριά πρόστιμα
Η πίεση αυξάνεται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ή επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στην ΕΕ. Οι ρυθμιστικές αρχές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αποκτήσουν για πρώτη φορά ίσα δικαιώματα και ευθύνες και τις ίδιες εξουσίες για τον υπολογισμό προστίμων ύψους έως και 4% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων για σοβαρές παραβιάσεις. Τα έθνη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες σε ολόκληρο το μπλοκ και να δώσουν πλήρη αυτονομία στις ρυθμιστικές αρχές των δεδομένων τους. “Δεν μας αρέσει να βλέπουμε αποκλίσεις που να υπερβαίνουν τους κανόνες και το πνεύμα” των κανόνων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα. Το Facebook θα αποφύγει τις αυστηρές νέες κυρώσεις βάσει των επικαιροποιημένων κανόνων της ΕΕ εάν αποδειχτούν τυχόν παραβιάσεις στην υπόθεση Cambridge Analytica, διότι οι κανόνες δεν ισχύουν αναδρομικά.
Πηγή: Bloomberg