Οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα γεγονός ζημιών άνω του μέσου όρου ως αποτέλεσμα των πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Γερμανία το Σαββατοκύριακο της 1ης-2ας Ιουνίου, καθώς οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι εκτεταμένες.
Ταυτόχρονα οι γερμανικές ασφαλιστικές ( German Insurance Association – GDV). προειδοποιούν ότι χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, απαγόρευση δόμησης σε πλημμυρισμένες περιοχές και υποχρέωση χρήσης ανθεκτικών δομικών υλικών οι απαιτήσεις και τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται.
«Οι φωτογραφίες από τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη προμηνύουν τα χειρότερα. Οι εταιρείες μας λαμβάνουν ήδη πολλές αναφορές αποζημιώσεων», σύμφωνα με τον Jörg Asmussen, διευθύνοντα σύμβουλο του Γερμανικού Συνδέσμου Ασφαλίσεων (GDV). «Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά», είπε. «Μπορούμε να δώσουμε μια πρόβλεψη μόνο όταν κατέβει η στάθμη του νερού».
Η διείσδυση της ασφάλισης ποικίλλει
Το πόσο άσχημα θα πλήξει η καταστροφή στον ασφαλιστικό τομέα εξαρτάται επίσης από το πόσα από τα πληγέντα σπίτια διαθέτουν προστασία από φυσικούς κινδύνους, η οποία καλύπτει επίσης τις ζημιές που προκαλούνται από πλημμύρες, ισχυρές βροχοπτώσεις ή χιονοστιβάδες, ανέφερε η GDV.
Στη Βαυαρία, το 47% των κτιρίων είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των φυσικών κινδύνων, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό είναι 94%. Η GDV εξήγησε ότι τα επίπεδα διείσδυσης εξαρτώνται από τους τοπικούς νόμους που απαιτούν από όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι έναντι πυρκαγιάς και φυσικών κινδύνων.
Ο Άσμουσεν προειδοποίησε ότι η ασφάλιση από μόνη της δεν είναι λύση εάν η κρατική και ατομική αντιπλημμυρική προστασία πέσει στο περιθώριο.
Ενόψει των συχνότερων ισχυρών καταιγίδων –ειδικά στη Γερμανία– πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στις πλημμύρες, όπως δείχνουν τα παραβιασμένα φράγματα στη Βαυαρία, είπε η GDV.
«Χρειαζόμαστε απαγορεύσεις δόμησης σε πλημμυρισμένες περιοχές, υποχρέωση χρήσης δομικών υλικών ανθεκτικών στο νερό και καλύτερες εγκαταστάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε το σπιράλ των αυξανόμενων απαιτήσεων και των αυξανόμενων ασφαλίστρων», συνέχισε ο Άσμουσεν.
Οι ασφαλιστές έπρεπε να ανταποκριθούν σε δύο πλημμύρες από την αρχή του έτους. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πολλά ποτάμια ξεχύθηκαν από τις όχθες τους στη βόρεια και κεντρική Γερμανία, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι πλημμύρες στο Σάαρλαντ και τη Ρηνανία-Παλατινάτο τον Μάιο ήταν εξίσου καταστροφικές, σύμφωνα με την προκαταρκτική πρόβλεψη του GDV.
Η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή μέχρι σήμερα στη Γερμανία ήταν η πλημμύρα του Ιουλίου του 2021, η οποία προκάλεσε καταστροφές στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ειδικότερα. Τότε οι ασφαλισμένες ζημίες έφταναν σχεδόν τα 9 δισ. ευρώ.
Πηγή: Insurance Journal