Ακατάλληλος είναι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ ο “δείκτης υγείας” της ΕΛΣΤΑΤ ως βάση αναφοράς για την ιδιωτική ασφάλιση.
Για 6 λόγους τους οποίους αναλύει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ ο δείκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτυπώσει τις εξελίξεις στα ασφάλιστρα και τις αποζημιώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Οι λόγοι που τον καθιστούν ακατάλληλο είναι:
-
- 1. Ο δείκτης τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μετράει μόνο την εξέλιξη των τιμών υγείας και όχι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει μόνο την εξέλιξη των τιμών καθώς δεν περιλαμβάνει τον όγκο κατανάλωσης ιατρικών υπηρεσιών, που είναι απαραίτητο μέγεθος για τον υπολογισμό του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών. Συνεπώς, για την σωστή αποτύπωση της εξέλιξης του κόστους ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, πέραν των τιμών θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο όγκος κατανάλωσης ιατρικών υπηρεσιών, κάτι που δεν συμβαίνει στον δείκτη τιμών υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για αυτό τον λόγο, ο δείκτης πρέπει να θεωρηθεί πλήρως ακατάλληλος ως αντιπροσωπευτικός δείκτης κόστους ιδιωτικής ασφάλισης.
- 2. Ο υπολογισμός του δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βασίζεται σε ειδική δειγματοληψία, καθώς αφορά συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού. Αναλυτικά, για την κατάρτιση του δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ), η Ελληνική Στατιστική Αρχή διεξάγει τις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), όπου καταγράφονται οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Κατά την διεξαγωγή της ΕΟΠ, και βάσει του ερωτηματολογίου ζητείται να δηλωθεί το συνολικό χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε από το δείγμα των νοικοκυριών σε διάφορα είδη προϊόντων και υπηρεσιών μετά την αφαίρεση της συμμετοχής-κάλυψης τόσο από την κοινωνική, όσο και από την ιδιωτική ασφάλιση. Από την εν λόγω διαδικασία προκύπτουν και οι συντελεστές στάθμισης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΔΤΥ και αναφέρονται στην κατά μέσο όρο διάρθρωση της μηνιαίας καταναλωτικής δαπάνης των ιδιωτικών νοικοκυριών της χώρας. Ωστόσο, αυτό που καθιστά ακατάλληλο το δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ) για την εξέλιξη των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ότι στον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψιν ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού, και συνεπώς και ένα μέρος των δαπανών των ιατρικών υπηρεσιών. Συνεπώς, ο δείκτης τιμών Υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικός για την εξέλιξη των δαπανών ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες των ιατρικών υπηρεσιών που βαραίνουν την ιδιωτική ασφάλιση.
- 3. Ο δείκτης τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. περιλαμβάνει επιμέρους υποδείκτες που αφορούν τα Φαρμακευτικά Προϊόντα και τις Συσκευές, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη. Ωστόσο, στον υποδείκτη που αφορά τη «Νοσοκομειακήar περίθαλψη» περιλαμβάνονται τόσα τα δημόσια νοσοκομεία όσο και οι ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση μεταξύ τους. Το γεγονός της μη διάκρισης σε επιμέρους υποκατηγορίες δεικτών τιμών που να αφορούν σε «Δημόσια Νοσοκομεία» και «Ιδιωτικά Νοσοκομεία» καθιστά ακατάλληλο το δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την εξέλιξη των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς οι αποζημιώσεις από τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης αφορούν κυρίως στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
- 4. Στο δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. περιλαμβάνονται ιατρικές υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Συγκεκριμένα, το σύνολο αγαθών και υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνονται στην κατάρτιση του δείκτη τιμών υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιλέγεται από τους αρμόδιους φορείς και περιλαμβάνει προϊόντα (για παράδειγμα φαρμακευτικά) και υπηρεσίες (για παράδειγμα οδοντιατρικές και οφθαλμιάτρου) που δεν καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Συνεπώς, στον υπολογισμό του δείκτη τιμών υγείας περιλαμβάνονται αγαθά και υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να μην είναι κατάλληλος για την εξέλιξη του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών της ιδιωτική αγορά υγείας.
- 5. Σημαντικός παράγοντας που καθιστά ακατάλληλο του δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την εξέλιξη των δαπανών ιδιωτικής ασφάλισης υγείας είναι η εισαγωγή της τεχνολογίας στις ιατρικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, ο λοιπός σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός καθώς και οι νέες μέθοδοι ιατρικών εξετάσεων με συστήματα υψηλής τεχνολογίας εντοπίζονται κυρίως στις παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικές κλινικές. Ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως από ιδιωτικές κλινικές, προσαρμοσμένες στην υψηλή τεχνολογία καλούνται μέσα από τα προγράμματα τους να καλύψουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος τους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, που κυρίως αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, δεν ενσωματώνονται στον υπολογισμό του δείκτη τιμών υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποτυπωθεί το υψηλό κόστος που επιβαρύνει την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Συνεπώς, ο δείκτης τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ακατάλληλος ως αντιπροσωπευτικός της εξέλιξης των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, λόγω αδυναμίας μέτρησης του υψηλού κόστους των νέων τεχνολογιών.
- 6. Τέλος, για τον υπολογισμό του δείκτη τιμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ χρησιμοποιήθηκε δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει και μη ιδιωτικά ασφαλισμένους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός που είναι ιδιωτικά ασφαλισμένος διαφέρει σημαντικά ως προς τα χαρακτηριστικά του, τη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και τη συχνότητα χρήσης αυτών ως προς τον γενικό πληθυσμό, μέρος του οποίου διαμορφώνει την εξέλιξη του δείκτη τιμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Συνεπώς, η ακαταλληλότητα του δείκτη τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά έγκειται στο γεγονός ότι στον υπολογισμό του περιλαμβάνεται μέρος του συνόλου του πληθυσμού χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ ιδιωτικά ασφαλισμένων και μη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο δείκτης τιμών υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος και αντιπροσωπευτικός για την εξέλιξη των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. “Για τη σωστή αποτύπωση και παρακολούθηση του κόστους ιδιωτικής ασφάλισης υγείας απαιτείται, εκτός των τιμών, η καταναλισκόμενη ποσότητα προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, η αντιπροσωπευτική σύνθεση του «καλαθιού» που μελετά ο δείκτης τιμών, μέσα από την κατάλληλη τιμοληψία όλων των παραγόντων που περιλαμβάνονται στην Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας, καθώς και η επικαιροποιημένη στάθμιση των παραγόντων που θα συνθέτουν το νέο δείκτη. Η κατασκευή ενός Δείκτη Μεταβολής Κόστους Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων Υγείας αποτελεί μια σύνθετη εργασία, όπου η παρακολούθηση της εξέλιξης του μπορεί να αποτελέσει βάση αναφοράς σχετικά με τις εξελίξεις των ασφαλίστρων ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και να συνεισφέρει στην ενίσχυση της διαφάνειας στην ασφαλιστική συμβατική σχέση”.