ERGO

Γιάννης Ρούντος: “Φόνισσα”, ένα ακροβατικό ποίημα κινηματογράφου

Ο πειρασμός της αυτοπαγίδευσης στον μαγνητισμό του λογοτεχνήματος που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ατυχή περιγραφή, όταν μάλιστα πρόκειται για Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, είναι μεγάλος σε μια μεταφορά του στον κινηματογράφο. Αποφεύχθηκε με σοφία τέχνης από την Εύα Νάθενα. Το αποτέλεσμα, περιορισμένο αυστηρά στον εκρηκτικό πυρήνα του δαιμονισμού της ανθρώπινης ψυχής κάτω από την πίεση [...]

Ethniki
Γιάννης Ρούντος: “Φόνισσα”, ένα ακροβατικό ποίημα κινηματογράφου
Ο πειρασμός της αυτοπαγίδευσης στον μαγνητισμό του λογοτεχνήματος που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ατυχή περιγραφή, όταν μάλιστα πρόκειται για Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, είναι μεγάλος σε μια μεταφορά του στον κινηματογράφο. Αποφεύχθηκε με σοφία τέχνης από την Εύα Νάθενα.
Το αποτέλεσμα, περιορισμένο αυστηρά στον εκρηκτικό πυρήνα του δαιμονισμού της ανθρώπινης ψυχής κάτω από την πίεση των ηθών -που παραμένει επίκαιρα διαχρονικό ζήτημα και με ποικιλία θεμάτων σε κάθε κοινωνία, μικρή και μεγάλη- παρέδωσε ένα κινηματογραφικό έργο υποδειγματικά δυνατό στη λιτότητα των μέσων σύνθεσης και έκφρασης. Κινηματογραφικά και ερμηνευτικά δε, η μύηση και πειθαρχία των ηθοποιών, με κορυφαία την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, στην ιδέα και η βαθειά εικαστική αντίληψη της φωτογραφίας (Γιώργος Τατάκης) είχαν ως αποτέλεσμα ένα ποίημα στην οθόνη.
Μια ταινία για ανήσυχους φίλους του κινηματογράφου, που αναδεικνύει το βάρος του παρελθόντος για το παρόν και το μέλλον, όπως αποτυπώνεται για τη “Μαγεία του Παπαδιαμάντη” από τον Οδυσέα Ελύτη στο ομότιτλο πόνημά του (με σχετικό motto κλείνουν οι τίτλοι στο τέλος της).
Θα προσθέσω μόνο από το δοκίμιο “Η Παλινωδία του Παπαδιαμάντη” του εξίσου διεισδυτικού Στέλιου Ράμφου (1976), πως “η Φραγκογιαννού συμβολίζει τον άνθρωπο που καταφεύγει στα μέσα του για να διεκδικήσει τη λύτρωση στην επί γής ζωή. Αρνούμενος το κράτος της αδικίας, αναλαμβάνει ένα έργο διορθώσεως, που ξεκινώντας από τη διαμαρτυρία και την αμφισβήτηση ολοκληρώνεται με την ενέργεια της καταστροφής (…) επαληθεύοντας με τον τρόπο του ότι όποιος μετράει πολύ τα πράγματα έχει συνεχώς το μυαλό του στον πόνο και θρέφει το θηρίο που κρύβει μέσα του”.
Αξίζει να δείτε αυτή την ταινία. Παρατίθενται σχετικές αναφορές

 από συνέντευξη της σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου Εύας Νάθενα:

 και για την εξαιρετική φωτογραφία του Γιώργου Τατάκη:

(*) Από τον λογαριασμό του Γιάννη Ρούντου στο Linkedin.
Designia
Minetta

Σχόλια

Φόρτωση...
Imperial Insurance
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121