Μπορεί ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, να υπογράμμισε χθες μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΑΕΕ ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν υπερκαλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, εμφανίζοντας έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ, εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ, δεν παρέλειψε όμως να σταθεί σε 8 προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει ο κλάδος να αντιμετωπίσει, άλλες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και άλλες μακροπρόθεσμα.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα, όπως ανέφερε:
- Οι νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα κάνουν όλο και πιο δυναμικά την εμφάνισή τους και διαταράσσουν παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
- Ο πληθωρισμός αποτελεί μία πολύ σημαντική μακροοικονομική παράμετρο που οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά τον υπολογισμό των τεχνικών τους προβλέψεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας.
- Ο συνδυασμός του πληθωρισμού με τα αυξημένα επιτόκια ενδεχομένως απαιτεί από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική συντονισμού του ενεργητικού και υποχρεώσεων (asset – liability management).
- H Οδηγία για τη Φερεγγυότητα ΙΙ αναμένεται να αυξήσει τις απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
- Οι ασφαλιστικές θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην ίδια αξιολόγηση κινδύνων και φερεγγυότητας (Own risk and solvency assessment – ORSA) μακροχρόνια σενάρια κλιματικής αλλαγής (π.χ. αύξησης της θερμοκρασίας πλέον των 1.5ο C ή 2ο C).
- Σε συνεννόηση με εκπροσώπους των διαμεσολαβούντων και την Επιτροπή Εξετάσεων της ΤτΕ θα επανεξεταστούν διαδικασίες, ύλη, τόπος και χρόνος εξετάσεων των διαμεσολαβούντων, διότι το ποσοστό των επιτυχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία καταγράφεται χαμηλό.
- Υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά για την αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών ώστε να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες τους, τα προϊόντα τους, την εμπειρία του πελάτη και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.