Η αναβολή της απόκτησης οικογένειας είναι ένα φαινόμενο των καιρών που οδηγεί στην επιδείνωση του δημογραφικού και έχει πολλές αιτίες, επαγγελματικές, οικονομικές και κοινωνικές.
της Αλεξίας Σβώλου,
Ότι κι αν ωθεί ένα ζευγάρι ή μία γυναίκα να μεταθέτει για αργότερα τη δημιουργία οικογένειας, αυτή η επιλογή συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα.
Κι αυτό γιατί η η φύση θέτει συγκεκριμένα όρια στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, τα οποία είναι «ανελαστικά».
Οι ίδιες οι γυναίκες από την άλλη υπερεκτιμούν την αναπαραγωγική τους λειτουργία καθώς σε έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι Ελληνίδες θεωρούν πως η γονιμότητα τους παρατείνεται τουλάχιστον μία δεκαετία παραπάνω από τα πραγματικά όρια της.
Όπως έδειξαν τα ευρήματα, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που διαρκώς μειώνεται και πως στην ηλικία των 35 ετών έχουν διατηρήσει μόλις το 5% από τα ωάρια που είχαν κατά την γέννηση τους. Επίσης, μία στις τρεις γυναίκες που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει και μειώνεται στις ηλικίες από 46 έως 55 ετών, ενώ στην πραγματικότητα η γονιμότητα στην γυναίκα καταγράφει σημαντικά φθίνουσα πορεία πολύ νωρίτερα, από την ηλικία των 35 ετών κι έπειτα.