Με δύο διαφορετικές ταχύτητες φαίνεται ότι προσαρμόζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στα όσα προβλέπει ο ν. 4583/2018 (περί ενσωμάτωσης της IDD στο εθνικό δίκαιο) σχετικά με την «τακτοποίηση» των κωδικών που αντιστοιχούν στους συνεργαζόμενους με αυτές πράκτορες.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ήδη πλησιάζει ένα εξάμηνο από την 18η Δεκεμβρίου 2018, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, μέρος της ασφαλιστικής αγοράς συνεχίζει να μην έχει προσαρμοστεί πλήρως στα ισχύοντα, γεγονός το οποίο υποχρέωσε προ μερικών εβδομάδων την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε έκτακτο – δειγματοληπτικό έλεγχο, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες απηύθυνε το ερώτημα πότε η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Βέβαια, άφησε να εννοηθεί ότι μεγάλα περιθώρια χρόνου δεν υφίστανται πλέον. Γεγονός είναι ότι ορισμένες εταιρείες καθυστερούν να προσαρμόσουν σχετικά τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ενώ και από την πλευρά των πρακτόρων αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ενημερώσει τις ασφαλιστικές εταιρείες για τους κωδικούς που χρησιμοποιούν οι ίδιοι, όπως και οι συνεργάτες τους.
Ο νέος νόμος υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε κάθε συμβόλαιο που συνάπτουν με ασφαλισμένους να αναφέρουν τον πράκτορα με τον οποίο συνεργάζονται κι αν ο ίδιος έχει στο συμβόλαιο και άλλον ή κι άλλους διαμεσολαβούντες ως συμμετέχοντες στην πώληση, να αναφέρεται ο πρώτος (αυτός που φαίνεται στον πελάτη) και ο τελευταίος διαμεσολαβητής (αυτός που φέρνει το συμβόλαιο στην ασφαλιστική εταιρεία).
Για να ισχύει βέβαια αυτό θα πρέπει κάθε πράκτορας να δηλώσει στις ασφαλιστικές εταιρείες τους συνεργάτες του, χορηγώντας σε καθέναν κι από έναν ξεχωριστό κωδικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση κωδικών σε όσους πραγματικά εμπλέκονται στη ασφαλιστική διαμεσολάβηση, πέραν του ότι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές θα θέσει εκτός δράσης τους «μαύρους» κωδικούς, βάζοντας σε απόλυτη τάξη τη διαμεσολάβηση.