Στις 4 Ιανουαρίου 2018 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα βάση δεδομένων για τον εντοπισμό και και την ταυτοποίηση στοιχείων όλων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της χώρας.
του Νίκου Μωράκη
Με λίγα λόγια το “φακέλωμα” των Ασφαλιστών επιτέλους ολοκληρώθηκε.
Και μπορεί η λέξη “φακέλωμα” να ακούγεται βαριά αλλά ήταν κάτι που η αγορά το περίμενε καιρό προκειμένου να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τον εξορθολογισμό της, αν θέλετε τον εξευρωπαϊσμό της.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών;
Χρόνια τώρα η Ασφαλιστική Αγορά, βλέπε Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) όπως και τα θεσμικά όργανα, ΕΑΕΕ, ΕΑΔΕ δεν είχαν καθαρή εικόνα για τον ακριβή αριθμό των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Μια ολόκληρη αγορά δεν μπορούσε να προσδιορίσει πόσοι είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι διαμεσολαβούσαν – διαμεσολαβούν, επικοινωνούσαν – επικοινωνούν την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης όπως επίσης συμβούλευαν – συμβουλεύουν τον κόσμο για τις υπηρεσίες, τα προγράμματα των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Αυτό το “κενό” στο εποπτικό πλαίσιο έδινε την ευκαιρία στον κάθε επιτήδειο να δηλώνει “Ασφαλιστής” και με τη βοήθεια τρίτου πιστοποιημένου Ασφαλιστή να καρπώνεται προμήθειες και να κερδίζει χρήματα χωρίς να έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για να ασκεί το επάγγελμα. Οι γνωστοί σε όλους μας “Μαύροι Κωδικοί”. Και μπορεί ακόμα να μην έχουμε καταλήξει σε ένα “τελικό νούμερο” για το πόσοι είναι οι ενεργοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές αλλά γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η πλατφόρμα είναι θέμα χρόνου.
Γιατί έγινε τώρα το μητρώο;
Η απόφαση για την άμεση δημιουργία ενιαίου μητρώου Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δυστυχώς δεν ήταν Ελληνικής πρωτοβουλίας. Η ΔΕΙΑ έπρεπε να δημιουργήσει την εν λόγω βάση – σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προκειμένου να εναρμονιστεί με την Οδηγία Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων – IDD – που η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θέσει σε εφαρμογή και να νομοθετήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως τις προσπάθειες και την πολιτική που άσκησαν για τη δημιουργία του μητρώου τόσο των μελών της ΕΑΔΕ, όσο και του Προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αλλά και τουΠροέδρου της ΕΑΕΕ κ. Μαζαράκη ο οποίος έθεσε το εν λόγω ζήτημα προτεραιότητα από τη μέρα που ανέλαβε την Προεδρία της Ένωσης.
Και γιατί δεν είχε γίνει τόσο καιρό;
Αν και οι λόγοι είναι πολλοί εμείς θα αναδείξουμε το βασικότερο. Αυτόν που τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας μάς επικαλέστηκαν όταν κάναμε την ίδια ερώτηση στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για την Ασφαλιστική Αγορά της περιφέρειας. Βλέπετε το να συλλέξει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τα στοιχεία από όλα τα επιμελητήρια της χώρας ήταν το εύκολο κομμάτι. Η δυσκολία εντοπιζόταν στο να ταυτοποίησουν πόσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές διατηρούσαν παραπάνω από μια ιδιότητα. Πώς θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν αν για παράδειγμα ο κάθε διαμεσολαβητής διατηρούσε και την άδεια ασφαλιστικού συμβούλου και πράκτορα χωρίς να γνωρίζουν αν πρόκειται για συνωνυμία ή όχι.
Επί της ουσίας θα αλλάξει κάτι τώρα που δημιουργήθηκε το μητρώο;
Όχι δεν θα αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει καθώς προκειμένου να καταπολεμηθούν οι λεγόμενοι Μαύροι Κωδικοί εκτός από μια βάση δεδομένων με όλους όσοι είναι πιστοποιημένοι Ασφαλιστές χρειάζεται και μια ομάδα δράσης από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού και της ΔΕΙΑ, που θα πραγματοποιεί ελέγχους πανελλαδικά και σε τακτική βάση προκειμένου να διατηρεί την τάξη. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βάση θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να μάθουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας προκειμένου μόνοι τους να πιστοποιούν αν ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής με τον οποίο συνεργάζονται είναι πιστοποιημένος ή όχι.
Το επόμενο βήμα τώρα είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες “τεχνικές” αλλαγές προκειμένου η βάση δεδομένων να είναι 100% ενημερωμένη ελαχιστοποιώντας τα ποσοστά “λάθους” ενώ παράλληλα να γίνει και η απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ενεργών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών πανελλαδικά.
Μίκρυνε η πίτα ή καλύτερα μειωθήκαν οι προμήθειες και βρήκαμε τρόπο να πετάξουμε έξω τους μαύρους κωδικούς,ποιούς δλδ αυτούς που τρέχουν για το μεροκάματο βγάζουν όλη την δουλειά και δέχονται τα παράπονα.
Αλήθεια με τις Α.Ε.Ε.Π.Υ τι γίνεται,τις υποδεχτήκαμε και κατέστρεψαν την αγορά με τα φθηνιάρικα τιμολόγια και την άθλια εξυπηρέτηση.
Αλήθεια με την ιντερνετική ασφάλιση πως θα γίνεται ο έλεγχος,τα άτομα που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση θα έχουν πιστοποιήση; (αστείο).
Με τις τράπεζες όπου όλοι σχεδόν οι υπάλλοιλοι ακόμα και ο κλητήρας διατηρεί χαρτοφυλάκιο και την ασφάλιση μέσω εκβιασμού το λύσαμε;
Για να μην υπενθυμίσω το στραπάτσο με την Ασπις και την Commercial πως ξεγυμνώθηκε ο κλάδος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Εμπρος λοιπόν για την μαρίδα και το ξαναμοίρασμα της πίτας στους μεγάλους και αφήστε τα μεγάλα λόγια για αξιοπιστία για χώρες που σέβονται την ασφάλιση σαν θεσμό.Είστε μέρος του προβλήματος και απλά το διαιωνίζεται.