Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του Νομού Βοιωτίας – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – επισκεφτήκαμε τον κ. Γιώργο Μελετίου, πράκτορα της Εθνικής Ασφαλιστικής στην πόλη της Λιβαδειάς και μιλήσαμε μαζί του για τη δραστηριότητά του στην τοπική αγορά όπως επίσης και για την εικόνα που έχει σχηματίσει για το νομό στον οποίo δραστηριοποιείται.
Συνέντευξη Μελετίου Γιώργος
Πόσα χρόνια ασκείτε αυτό το επάγγελμα; Ποια είναι η σταδιοδρομία σας;
Το επάγγελμα του ασφαλιστή το ασκώ από το 1973 ανοίγοντας Πρακτορείο, μαζί με τον πατέρα μου, ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Εθνικής Ασφαλιστικής, επί γενικού Δ/ντη Ζαγοριανάκου.
Η σταδιοδρομία μου συνεχίζεται, ασκώντας το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα, έχοντας συνεργασία μόνο με την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι και σήμερα, πιστεύω δε ότι ανά την Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ λίγα τα Πρακτορεία σαν το δικό μου, με μία μόνο εκπροσώπηση. Αυτό βέβαια δεν ήταν πάντα προς όφελός μου, αλλά μετά από 45 περίπου χρόνια αποκλειστικής συνεργασίας, το αίμα νερό δεν γίνεται, τουλάχιστον έως τώρα.
Η Εθνική Ασφαλιστική από πότε έχει παρουσία στο Νομό σας; Ποια είναι η ιστορία της;
Η παρουσία λοιπόν της Εθνικής Ασφαλιστικής στο νομό μας είναι μέχρι το 1973 μέσω των Υποκ/των της Εθνικής Τράπεζας και από εκεί και πέρα μέσω λίγων Πρακτόρων, που από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά έγιναν πάρα πολλοί, όχι πάντα προς όφελος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η παραγωγή μου, με τον χρόνο, έγινε για τα εδώ δεδομένα αρκετά μεγάλη ,στους κλάδους Ζωής, Κεφαλαιοποίησης , Αυτοκινήτων, Μεταφορών και ιδιαίτερα από ασφαλίσεις αγροτικών προϊόντων, βαμβάκι σύσπορο και εκκοκκισμένο, βαμβακόπιτα, στάρια , σπορέλαια κλπ .
Διαβάστε επίσης: Νομός Βοιωτίας: Το ασφαλιστικό κόλπο με το βαμβάκι
Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφεύγουν να ασφαλίζουν πλέον αγροτικές καλλιέργειες;
Ομως οι επιδοτήσεις που ήρθαν και η κακή διαχείριση, γεωργών και εμπόρων (όλοι φέρουν ευθύνη) , έφεραν πολλά προβλήματα, που είχαν αντίκτυπο και στην δική μας παραγωγή, αποφεύγοντας έτσι οι ασφαλιστικές εταιρίες, να ασφαλίζουν αγροτικά προϊόντα.
Υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση στην Πόλη σας σε σχέση με το παρελθόν;
Ασφαλιστική συνείδηση στην περιοχή μας υπάρχει, δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και σιγά σιγά από λίγους καλούς συναδέλφους, παρά τα πολλά εμπόδια, γιατί βλέπετε στο δικό μας επάγγελμα έκαναν και μεγάλο κακό οι διάφοροι μη επαγγελματίες ασφαλιστές (Μπακάληδες, μανάβηδες, δημ. Υπάλ/λοι και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς) με μαύρους κωδικούς κλπ. αλλά και αρκετοί δικοί μας!!!!!! Τώρα όμως η οικονομική κρίση είναι ότι χειρότερο έχουμε αντιμετωπίσει, ο κόσμος δεν κάνει εύκολα συμβόλαια, δεν έχει πλεόνασμα χρημάτων, το συναίσθημα της επιβίωσης είναι ισχυρότερο από αυτό της ασφαλιστικής συνείδησης. Εμείς όμως και πάλι ελπίζουμε, προσπαθούμε, προσαρμοζόμαστε στις παρούσες συνθήκες και τέλος, γιατί όχι, θα τα καταφέρουμε.
Όσον αφορά τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων έχετε εντοπίσει «αθέμιτες πρακτικές» από μεριά τους; Οι συνάδελφοί σας δουλεύουν ΕΠΥ;
Οσο αφορά τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων, ας το πάρουν είδηση, ο επαγγελματίας πράκτορας θα είναι πάντα αυτός που θα επιβιώνει, γιατί είναι αναντικατάστατος και αυτοί που προσφεύγουν στις ασφαλίσεις στα εναλλακτικά δίκτυα αργά ή γρήγορα επιστρέφουν, αντιλαμβανόμενοι την χρησιμότητά μας, που αξίζει πολύ παραπάνω από την διαφορά του ασφαλίστρου. Ας μην ξεχάσουμε, στο παρελθόν, ότι μέχρι και τα σούπερ μάρκετ πουλούσαν ασφάλειες Ζωής,εφημερίδες κουπόνια για ασφαλίσεις κλπ. Ας δουν οι διευθύνοντες, αυτές τις παραγωγές αν απέδωσαν, αν υπάρχουν και πόσο κόστισαν στις Ασφαλιστικές Εταιρίες. Βέβαια οι διοικήσεις αλλάζουν και πάντα την ευθύνη την έχουν οι προηγούμενοι. Τέλος το θέμα ΕΠΥ είναι τεράστιο. Ας επέμβει επιτέλους το κράτος με όποιο τρόπο πρέπει, έγκαιρα. Ο Πράκτορας που συνεργάζεται με ΕΠΥ, το κατανοώ, το κάνει μόνο και μόνο για το φθηνό ασφάλιστρο, έτσι ώστε να μην χάσει τον πελάτη που, μέσα σ’ αυτή την οικονομική κρίση, ψάχνει με όσο πιο λίγο ασφάλιστρο να είναι τυπικά εντάξει , χωρίς να βλέπει παραπέρα.
Όμως , σχεδόν πάντα, ότι πληρώνεις παίρνεις.