Η ψηφιακή κόπωση των ματιών είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα, σε όλες τις ηλικίες καθώς περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη.
της Αλεξίας Σβώλου
Τα μάτια μας όμως είναι «κατασκευασμένα» να αντικρίζουν χρώματα και μακρινές εικόνες, κι όχι να εστιάζουν σε απόσταση 20-30 cm, από το πρωί έως το βράδυ. Την ψηφιακή κόπωση, ωστόσο, μπορούμε να την περιορίσουμε και να απαλύνουμε τα συμπτώματα της, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.
Οι υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα είναι εργαλεία δουλειάς, ψυχαγωγίας κι επικοινωνίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους και ο πρώτος κανόνας για να προστατέψουμε τα μάτια μας από την καταπόνηση των οθονών (την λεγόμενη ψηφιακή κόπωση) είναι να περιορίσουμε την κατάχρηση. Δυστυχώς ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους, οι έρευνες για την Ελλάδα δείχνουν ότι οι ανήλικοι περνούν τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες την ημέρα σε μια οθόνη, ενώ τα Σαββατοκύριακα η ψηφιακή απασχόληση τους μπορεί να ξεπεράσει τις 4 ώρες ή ακόμα και τις 6 ώρες ημερησίως, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής-εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Άρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής.
Αυτό έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία των ματιών, καθώς όταν εστιάζουμε σε κοντινή απόσταση δεν βλεφαρίζουμε, με συνέπεια τα μάτια να μην λιπαίνονται όπως πρέπει. Έτσι προκαλείται ξηροφθαλμία, που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, τσούξιμο, απώλεια άνεσης, ενώ όπως επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Παντελής Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, η κατάχρηση των οθονών μέσα από μελέτες έχει συσχετιστεί και με σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι ο πρώιμος καταρράκτης, που λέγεται πρώιμος γιατί δεν εμφανίζεται σε ηλικιωμένους, αλλά σε νεαρούς ενήλικες.
Φακοί επαφής
Μεγαλύτερο κίνδυνο για να εμφανίσουν ξηροφθαλμία έχουν όσοι φορούν συστηματικά φακούς επαφής, αλλά και οι γυναίκες που… (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο medly.gr)