Φαίνεται πως ωριμάζουν σε πολιτικό επίπεδο οι συνθήκες ώστε η ασφαλιστική αγορά να βρεθεί κοντά στην πολιτεία αναλαμβάνοντας ένα περισσότερο ενεργό ρόλο για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό ή το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η πολιτεία, ή αλλιώς κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εποπτική αρχή, δια των δημόσιων τοποθετήσεων που έκαναν εκπρόσωποί τους στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δεν άφησαν απλά μια χαραμάδα, αλλά άνοιξαν την πόρτα τους στον κλάδο.
Καταρχήν διότι τόσο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Δημήτρης Λιάκος, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο καθένας με τον τρόπο του και με τα επιχειρήματά του τάχθηκαν υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων.
Ο Δημήτρης Λιάκος αναφερόμενος στα Επαγγελματικά Ταμεία τόνισε ότι αποτελούν ένα πεδίο όπου θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ αναφερόμενος στην Ασφαλιστική αγορά υπογράμμισε ότι, επίσης υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό για την ασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος, ενώ υποστήριξε ότι συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και για την κάλυψη των κατοικιών έναντι του κινδύνου των φυσικών καταστροφών. Μίλησε επίσης και για την ασφαλιστική συνείδηση υπογραμμίζοντας ότι δεν εξαντλείται μόνο στους αριθμούς, ενώ σχολίασε ως θετικές τις γενικότερες προοπτικές του κλάδου.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της αποταμίευσης μέσα από την τόνωση του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και από δημόσιες πολιτικές που θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και τάχθηκε υπέρ ενός νέου βιώσιμου συστήματος συνταξιοδότησης, βασισμένο σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος, όπως είπε, θα καλύπτει τη δημόσια βασική σύνταξη, ο δεύτερος θα αφορά στα επαγγελματικά ταμεία, θα είναι υποχρεωτικός, θα βασιστεί αρχικά σε νέους ασφαλισμένους θα έχει ανακεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και θα υποστηρίζεται είτε από το δημόσιο είτε και από την αγορά προβλέποντας όμως τις ίδιες εισφορές και ο τρίτος πυλώνας θα καλύπτεται από την προσωπική ιδιωτική ασφάλιση. Υπέρ των Επαγγελματικών Ταμείων τάχθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας ότι η όποια πρόταση δεν θα πρέπει να είναι επαχθής για τις ΜΜΕ ώστε ο θεσμός να κερδίσει την αποδοχή του συνόλου της αγοράς. Τόνισε επίσης ότι κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι θα κληθούν να γνωρίζουν εξαρχής ποιο ρόλο θα διαδραματίσει ο καθένας και, φυσικά, το νέο σύστημα θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους. Έκανε, τέλος, λόγο για ομαλό πλαίσιο εκκαθάρισης και μεταφοράς δικαιωμάτων σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας, όπως και για ειδικό καθεστώς αδειοδότησης για τις ασφαλιστικές εταιρείες.