Τις καταστροφικές συνέπειες των capital controls και της φορολογικής λαίλαπας βιώνει η ασφαλιστική αγορά, καθώς η συνεχιζόμενη κατάρρευση της παραγωγής οδήγησε τη συνολική παραγωγή του κλάδου Ζωής σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα στο 2015.
Είναι μία τάση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και δείχνει να κορυφώνεται προς το τέλος του έτους. Η τεράστια πτώση της παραγωγής στα unit linked προϊόντα παρέσυρε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στο… κόκκινο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η συνολική παραγωγή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 υποχώρησε σε ποσοστό 4,9%, με τις ασφαλίσεις Ζωής να καταγράφουν πτώση 0,8% και τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών 8,5%.
Το γεγονός ότι η παραγωγή στα unit linked προϊόντα μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 31,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 λέει πολλά. Όχι μόνο ως μεμονωμένη μεταβολή αλλά κυρίως ως σωρευτική επίπτωση από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία: Στο δεκάμηνο η συνολική παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις υποχώρησε 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Μόλις 1,1% θα μπορούσε να πει κάποιος. Αν όμως σκεφτούμε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου η παραγωγή των εν λόγω προϊόντων διαμορφωνόταν 73,6% υψηλότερα από το 2014, τότε γίνεται αντιληπτός ο αντίκτυπος της τραπεζικής «ασφυξίας». Πραγματική κατάρρευση…
Βλέπετε, ο Οκτώβριος δεν ήταν ο μόνος αρνητικός μήνας. Είχε προηγηθεί μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων από ασφαλίσεις Ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις της τάξης του 49,5% τον Σεπτέμβριο, 80% (!!!) τον Αύγουστο και 60% τον Ιούλιο, πάντα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014.
Στην ουσία, δηλαδή, τα capital controls «γονάτισαν» τον κλάδο Ζωής, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα Υγείας συνεχίζουν να καλπάζουν καταγράφοντας σωρευτική αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 22,7% μέσα στο έτος. Μάλιστα, η αύξηση της παραγωγής στον κλάδο Υγείας είναι σταθερή σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2015, δείχνοντας την επικρατούσα τάση. Μία τάση που εκτιμάται ότι λόγω των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά το 2016.
Μία άλλη επίπτωση των capital controls είναι ότι οι ασφαλίσεις Ζωής πέρασαν για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος από τον Φεβρουάριο του 2014. Δηλαδή για 20 διαδοχικούς μήνες οι ασφάλειες Ζωής εμφάνιζαν σωρευτική αύξηση. Μόνο τον Οκτώβριο, η παραγωγή ασφαλίστρων Ζωής υποχώρησε σε ποσοστό 18,1%.
Στον κλάδο Ζημιών, τώρα, οι ασφάλειες αστικής ευθύνης οχημάτων συνεχίζουν την σταθερά πτωτική τους πορεία, σημειώνοντας σωρευτική πτώση στην παραγωγή ύψους 15,3% στο δεκάμηνο, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Στο εννεάμηνο η μείωση διαμορφώθηκε στο 15,1%, στο οκτάμηνο στο -16,8% και στο επτάμηνο στο 17%, σημάδια του έντονου ανταγωνισμού που ρίχνει τις τιμές και κατά συνέπεια την παραγωγή.
Κ. Μ.