Άμεση εφαρμογή των 120 δόσεων του clawback παρελθόντων ετών, ως ένα πρώτο μέσο ανακούφισης των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζήτησε χθες αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου των φορέων, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, ζήτησαν παράλληλα την κατάργηση του clawback σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην καταρρεύσουν όλοι οι φορείς ΠΦΥ.
Χαρακτηριστικά επεσήμαναν ότι δουλεύουν 12 μήνες και ουσιαστικά το κράτος πληρώνει τους τρεις.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη διάρκεια της συνάντησης διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα που τέθηκαν και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση για να εξευρεθούν λύσεις, χωρίς όμως να υπάρξει προς το παρόν καμία δέσμευση.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσουν τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την επιβίωση όλων των φορέων ΠΦΥ προς όφελος όλων των πολιτών, γιατί «υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει».
Τονίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η ιδιωτική ΠΦΥ απειλείται με οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των άδικων και παράλογων εισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν 15 προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.
Συγκεκριμένα, πρότειναν:
- Κατάργηση του καταστροφικού clawback.
- Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών, Κλινικοεργαστηριακών και Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων.
- Ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών.
- Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σύμφωνα με μελέτη που παραδόθηκε στον υπουργό.
- Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων.
- Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν πέραν του οποίου όποιο παραπεμπτικό εκδίδεται να εκτελείται στον δημόσιο τομέα χωρίς να είναι υποχρεωτική η εκτέλεση του από τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.
- Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020.
- Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής.
- Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν εκδοθεί από τις επιστημονικές επιτροπές χωρίς υλοποίηση τους.
- Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα.
- Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους για αλκοόλ και κάπνισμα.
- Κατάργηση των άδικων προστίμων που έχουν επιβληθεί στη συνταγογράφηση για τα προηγούμενα έτη.
- Άμεση αποσύνδεση από το clawback των εξετάσεων που αφορούν την πρόληψη.
- Τα ραδιοφάρμακα να βγουν από τον κωδικό 671 των εξετάσεων όπου παράτυπα έχουν καταταχθεί από τον ΕΟΠΥΥ και να συμπεριληφθούν στον κωδικό 674 της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως προβλέπει η ΥΑ 113385/15 ΦΕΚ 35Β.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν από πλευράς του Συντονιστικού Οργάνου οι κ.κ. Φ. Ν. Πατσουράκος Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου και Σπύρος Κραμποβίτης Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, αντίστοιχα, Γεώργιος Βουγιούκας Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ, Δημήτριος Φασίτσας Πρόεδρος και Πάνος Ντούνας Αντιπρόεδρος ΠΑΝΙΔΙ.
Πηγή: Healthmag.gr