Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων έως το τέλος Απριλίου, κρούει, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το καλοκαίρι και «βλέπει» διατήρηση της αβεβαιότητας.
Σε ανάλυση του τμήματος Διαχείρισης Κεφαλαίων η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μία σειρά μη συμβατικών μέτρων για να καλύψει τις ανάγκες της αλλά φαίνεται πως ξεμένει από επιλογές.
Η χώρα έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι στιγμής, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πληρωμή της επόμενης δόσης του ΔΝΤ ύψους 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.
«Εκτιμούμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έως το τέλος Απριλίου (είτε στο Eurogroup στις 24 Απριλίου είτε σε επιπλέον συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα), διασφαλίζοντας επαρκή χρηματοδότηση για τις τρέχουσες ανάγκες της. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αβέβαιη μέχρι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη καταλήξουν σε πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να καταβάλει τις μεγάλες πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ύψους 6,5 δισ. ευρώ», σημειώνει ο οίκος.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κόψει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), μέσω του οποίου οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται, μετά την αποκοπή τους από τις τακτικές πράξεις της ΕΚΤ.
«Αν η ΕΚΤ κόψει τον ELA, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα επιβάλλουν περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ περιμένει πολιτική κατεύθυνση και δεν αναμένεται να λάβει από μόνη της κάποια απόφαση.
Γενικότερα, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο ρεαλισμός θα επικρατήσεις. Οι Έλληνες ψηφοφόροι συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε με την εντολή να διατηρήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση. Ενώ η εν λόγω δυναμική μας κάνει να αναμένουμε την επίτευξη λύσης, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, καταλήγει η Goldman.