Κεφάλαια που μπορούν να φτάσουν έως και τα 20 δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ωστόσο οι πιθανότητες bail-in είναι περιορισμένες.
Και αυτό γιατί οι συνθήκες ρευστότητας και η ποιότητας του ενεργητικού έχουν επιδεινωθεί τρομακτικά τους τελευταίους μήνες.
Σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs δίνει ένα μεγάλο εύρος εκτιμώμενων κεφαλαίων, μεταξύ 7 και 20 δισ. ευρώ, λόγω των ανοιχτών ζητημάτων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί και περιβάλλει την ελληνική οικονομία.
Στο βασικό σενάριο του οίκου, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης διαμορφώνονται στα 13 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Σημειώνεται δε, ότι η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει ότι δεν θα αμφισβητηθεί το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να κουρευτούν οι καταθέσεις, η Goldman εκτιμά ότι έχει περιοριστεί, αν και έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης. Το παθητικό των ελληνικών τραπεζών αποτελείται κατά κύριο λόγο από εγχώριες καταθέσεις ιδιωτών και χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα (περίπου 128 δισ. ευρώ). Η δυνατότητα να παραχθεί κεφάλαιο μέσω bail-in στους ιδιώτες επενδυτές δείχνει περιορισμένη.
«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν περί τα 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ μη εξασφαλισμένοι τίτλοι κύριου χρέους και τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης, αντίστοιχα. Η έκθεση του δημοσίου στις τράπεζες είναι μεγάλη και κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 58% (περίπου 15,5 δισ. ευρώ κοινές μετοχές και 2,3 δισ. ευρώ προνομιούχες μετοχές).
Την ίδια ώρα, η Goldman προβλέπει ότι οι τράπεζες θα υποστούν ζημιές που σχετίζονται με δάνεια της τάξης των 23 δισ. ευρώ, αφενός λόγω της αύξησης των δανείων που δεν θα εξυπηρετούνται και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης της αξίας των υφιστάμενων εγγυήσεων και επομένως του ποσοστού ανάκτησης κεφαλαίου.
Τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 45% (που είναι περίπου 11% υψηλότερα από το τελευταίο δηλωμένο), ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Κύπρου μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η κάλυψη των NPLs αναμένεται να φτάσει στο 60%-70%, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια θα ξεπεράσει το 85%.
Ταυτόχρονα, ο οίκος κάνει λόγο για ήπιες απώλειες σε τίτλους και επενδύσεις, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν είναι περίπου 13 δισ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα του EFSF ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ.
ευτυχως κυβερνανε οι τράπεζες. το καλό της κρίσης ειναι ότι απαλλαχτήκαμε εν μέρει από τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές, τις απεργίες, τον κίνδυνο πολέμου κλπ.