Θετικά παραγωγικά αποτελέσματα παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις αυξήσεις στο κόστος ζημιών, ειδικά στους κλάδους υγείας και οχημάτων, κατέγραψε Groupama το 2022.
Σύμφωνα με την Έκθεση Φερεγγυότητας που δημοσίευσε η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1928 στην χώρα μας, το 2022, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 178,1 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών προϊόντων), καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Οι πιο σημαντικοί κλάδοι παραγωγής είναι οι ασφαλίσεις ιατρικών δαπανών, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών, και ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη. Συνολικά αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής παραγωγής για το 2022 (μεικτά). Η παραγωγή των αναφερόμενων κλάδων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 15,1%.
Ο κλάδος ιατρικών δαπανών αυξήθηκε κατά 12,4%, ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη κατά 51,1% αντανακλώντας την αύξηση στα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια (DAF), ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών κατά 4% ενώ ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου παρουσίασε μείωση κατά 4,1%. Το προ φόρων λειτουργικό αποτέλεσμα της Εταιρίας ανήλθε το 2022 σε 6,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 8 εκ. το 2021. Ο καθαρός δείκτης ζημιών και εξόδων (net Combined Ratio) στον κλάδο ζημιών σημείωσε αύξηση και ανήλθε σε 99,8% έναντι 92,3% το 2021. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 το τεχνικό αποτέλεσμα είχε επηρεαστεί από την πανδημία και ειδικότερα από την μείωση στους κλάδους αυτοκινήτου και υγείας των αναγγελθεισών ζημιών και αντίστοιχα του δείκτη συχνότητας ζημιών, λόγω των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια του έτους.
Η Εταιρεία θα εφαρμόσει τα πρότυπα ΔΠΧΠ 9 και ΔΠΧΠ 17 έως το τέλος του 2023 αξιολογώντας και βελτιώνοντάς συνεχώς τις πρακτικές προετοιμασίας των χρηματοοικονομικών αναφορών προκειμένου να παρέχει τις πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας ανήλθε σε 59,6 εκ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2022, καταγράφοντας μείωση κατά 9,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (65,6 εκ. ευρώ) και σχετίζεται αφενός με την μείωση του κινδύνου ασφάλισης ζωής που αντανακλά την άνοδο των επιτοκίων, και αφετέρου με την μείωση του κινδύνου αγοράς λόγω της μείωσης της τρέχουσας αξίας των τίτλων σταθερού εισοδήματος.
Ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων κατά ζημιών που αντιπροσωπεύει το 38,5% της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ διαφοροποίησης). Ο κίνδυνος αγοράς είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός κίνδυνος και αντιπροσωπεύει το 26,8% της βασικής κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ-διαφοροποίησης) για το οικονομικό έτος 2022. Οι αναλήψεις ασφαλιστικών κίνδυνων συνολικά αντιπροσωπεύουν το 61% της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ διαφοροποίησης).
Διαχείριση Κεφαλαίων
Η κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR) διαμορφώνεται σε 149,1% για το 2022, ήτοι μειωμένη κατά 21,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (170,6%). Η μείωση αυτή οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της (21 ποσοστιαίες μονάδες) στην ενίσχυση των τεχνικών προβλέψεων στους κλάδους ζημιών και ασθενείας λόγω των αυξημένων υποθέσεων πληθωρισμού που χρησιμοποιήθηκαν απόρροια του οικονομικού περιβάλλοντος.
Για το 2022 δεν έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη διανομής μερίσματος. Η Εταιρεία εξέτασε σενάρια προσομοίωσης ακραίων συνθηκών τα αποτελέσματα των οποίων υποδεικνύουν ότι το ποσοστό κάλυψης της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε όλα τα σενάρια παραμένει πάνω από 100% (Βλ. Γ.2.4. Ευαισθησία στον κίνδυνο αγοράς). Τα ποσοστά κάλυψης της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR) και της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (MCR) ανέρχονται για το 2022 σε 149,1% (170,6% το 2021) και 305,2% (358,3% το 2021) αντίστοιχα.