Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική παρουσίαση – συζήτηση οργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Πέμπτη 7/10 με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Joseph Quinlan, Managing Director και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της U.S. Trust της Bank of America Private Wealth Management.
O κ. Quinlan παρουσίασε τις προοπτικές των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και στις συγκρίσεις τους με τις οικονομίες άλλων αναδυόμενων χωρών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης και μικρής αλλά σταθερής ανάπτυξης λόγω αφενός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και της διολίσθησης του Ευρώ αλλά και λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, είπε ότι η οικονομία της παρουσιάζει ανάπτυξη η οποία οφείλεται λόγω της νομισματικής πολιτικής αλλά και του φθηνού ενεργειακού κόστους. Ο κ. Quinlan συμπλήρωσε ότι οι νομισματικές πολιτικές (διάθεση φθηνού χρήματος, νομισματικές υποτιμήσεις) μπορούν να βοηθήσουν σε περίοδο κρίσεων αλλά για ένα αρχικό χρονικό διάστημα και εν συνεχεία θα πρέπει να εξεταστούν ορθές δημοσιονομικές πολιτικές και αυτό αποτελεί υποχρέωση των υπεύθυνων πολιτικών που κυβερνούν τις χώρες. Τέλος, ανέφερε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης θα αποτελεί για πολλά ακόμα χρόνια τον στυλοβάτη της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορίου ανεξάρτητα του βαθμού ανάπτυξης των άλλων οικονομιών.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις. Θα πρέπει να εξετάσουμε γιατί χώρες όπως η Ιρλανδία και Ολλανδία είναι ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες σε επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά και Σιγκαπούρη και Μαλαισία και να διδαχτούμε από τον τρόπο που αφενός προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και αφετέρου προωθούν με πολύ οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο τις επενδυτικές ευκαιρίες και διεκδικούν σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων παγκόσμια. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική και αυτό θα το επιτύχει μέσα από μία σειρά έξυπνων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και όχι οριζόντων περικοπών και παρωχημένων δημοσιονομικών μέτρων. Συμπλήρωσε δε ότι η χώρα θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό όραμα και να εξετάζει όλους τους δυνατούς τρόπους για να αυξήσει το ΑΕΠ της. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Τέλος, θεωρεί πολύ σημαντικό να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να διευθετηθούν τα κόκκινα δάνεια.
H παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στις εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων. Ο κ. Quinlan αναφέρθηκε ότι είναι μία πολύ μεγάλη συμφωνία χωρίς κανένα προηγούμενο και επεσήμανε διάφορα σημεία τα οποία αποτελούν σημεία τριβής και έντονης διαπραγμάτευσης. Θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με χαμηλό ρυθμό αλλά ελπίζει με το κλείσιμο της συμφωνίας του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς και την συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Είναι θέμα συνεννόησης και συμβιβασμών αλλά επειδή τα μέρη διακατέχονται και από κοινές αξίες μπορούν να φτάσουν στο τέλος. Μία συμφωνία σαν αυτή θα συνδράμει πολλαπλώς στις οικονομίες των χωρών και θα δημιουργήσει κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και στην εξωστρέφεια.
Σε ερώτηση αν η αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης, είπε ότι η αύξηση 0,25 είναι πολύ μικρή για δημιουργήσει πρόβλημα στις αγορές. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, είπε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την Κίνα μιας και αφενός διαθέτει αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και αφετέρου μπορεί να προσαρμόσει την δημοσιονομική της πολιτική. Για την Βραζιλία είπε ότι οι χώρες που βασίζουν την οικονομία τους στην εμπορία πρώτων υλών θα είναι πάντα εξαρτημένες από την ζήτηση και την χρηματιστηριακή αξία αυτών μιας και δεν δημιουργούν προϊόντα προσθετικής αξίας. Τέλος, σε ερώτηση για την ψηφιακή οικονομία, ανέφερε ότι σήμερα και στο μέλλον το ψηφιακό περιεχόμενο αποτελεί πλέον περιουσία και πρώτη ύλη για οικονομική ανάπτυξη μιας. Μάλιστα συνέκρινε αυτό (big data) με το πετρέλαιο που χρειάζονται οι βιομηχανίες για να παράγουν προϊόντα.
Η παρουσίαση του κ Quinlan αποτελεί μία εκδήλωση από μία σειρά ανάλογων εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο επόμενο διάστημα. Η συγκεκριμένη εντάσσεται στις ειδικές παρουσιάσεις που θα προηγηθούν του μεγάλου συνεδρίου της Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 30/11 και 1/12.